AddToAny

På tide å forlate SOSI-formatet

På tide å forlate SOSI-formatet
Geodata er en forkortelse for geografiske data, eller stedfestede data, eller datainformasjon om noe som har en bestemt geografisk stedfesting i form av x/y/z, nord/sør, øst/vest - og høyde over havet.
Vi snakker selvfølgelig om digitale data. «Alt går på data» ble jeg fortalt av Veidekke inni en av tunnelene på Økern, hvor man samtidig som man sprengte basert på en digital borplan/ sprengningsplan, registrerte alt mulig underveis. Alt er «data», og det aller meste av data er knyttet til en eller annen posisjon, enten det er x/y/z, lineær referanse i forhold til et vegnett, eller i forhold til noe annet.

Det er åpenbart at i en veg eller i et vegprosjekt knytter det seg en uendelig mengde stedfestet informasjon, både om det som er oppå bakken, og det som er under bakken, som vann/ avløp, fjernvarme, elektriske kabler og føringsveger (rør, kulverter, kanaler), kummer, fundamenter, stikkledninger.

Bare fantasien setter grenser for hva som faktisk er geodata, hva som er GIS, kart osv.Dataalderen fortsatt ung Fortsatt er dataalderen ung. Den startet for folk flest for cirka 30 år siden. I årevis har programvarene vært utviklet for et bestemt formål, for å være hjelpemiddel til eget formål.

Hva som høres ut som en selvfølge, men som ikke er en selvfølge er at dataene som produseres i en programvare også har en nytteverdi hos en annen aktør, med en annen oppgave og en annen pro
Gå til mediet

Flere saker fra Våre Veger

Sotra Link leverte det beste tilbudet, og sikret seg den historisk store OPS-kontrakten på byggingen av det nye Sotrasambandet.
Våre Veger 29.09.2021
Kostnadssprekker og tvister har vært gjengangere i vegprosjekter de seneste årene. Det har ledet til at flere av de store offentlige byggherrene, som Statens vegvesen og fylkeskommunene, retter nytt fokus mot å få mest ut av ressursene - mest mulig veg for pengene.
Våre Veger 29.09.2021
De som bor der er veldig fornøyd.
Våre Veger 29.09.2021
- DEN OPPRINNELIGE fristen for åpningen var 1. oktober, men vår entreprenør BMO har stått på gjennom hele sommeren for å bli ferdige før fristen, og det har de klart.
Våre Veger 29.09.2021
DEN JAPANSKE GRAVEMASKINPRODUSENTEN Takeuchi, som har spesialisert seg på gravemaskiner opp til 14 tonn, introduserer et Engcon Readyalternativ for gravemaskinen TB295W.
Våre Veger 29.09.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt