AddToAny

Ord eller handling, Arbeiderpartiet?

Arbeiderpartiets Lise Selnes bruker store ord om forskningens betydning for å løse de viktigste samfunnsoppgavene. Følger det penger med ordene?
Hva mener Stortingets største parti om den alvorlige situasjonen for norsk forskningsfinansiering? Det er vi mange som har lurt på, og derfor leste jeg med stor interesse debattinnlegget til Lise Selnes, talsperson for høyere utdanning og forskning i Arbeiderpartiet, i Forskerforum.

Og Selnes sparer ikke på kruttet. «Ambisjonene i Hurdalsplattformen på forskning og kompetanse må innfris». «Vi må finne løsninger for å opprettholde og hente tilbake enda mer gjennom EUs forskningsprogrammer». «Skal vi virkelig lykkes med grønt industriløft må vi fortsette med full gass på norsk forskning». Og: «vi har ingen tid å miste.»

Vi står nå i en situasjon der det ifølge Forskningsrådets styre er reell fare for kutt i allerede pågående prosjekter, avlysing av FRIPRO i ytterligere to år, og reduksjon i alle utlysninger med bidrag fra negative poster med i størrelsesorden 20 prosent i både 2023 og 2024.

Det vil innebære betydelige kutt i høyt prioriterte forskningsprogrammer regjeringen er helt avhengig av for å nå sine forskningspolitiske - og politiske - ambisjoner.

Det er viktig å understreke at verken forskningsmiljøene eller forskerne selv har et ansvar for den vanskelige situasjonen som har oppstått. Det er likevel de som vil merke konsekvensene på kroppen. Ikke minst unge forskere, som er helt avhengige av ekstern finansiering for å fortsette sin forskerkarriere. Det er en reell fare for at Norge nå mister forskertalenter samfunnet vårt sårt trenger.

I en slik situasjon er det siste vi trenger festtaler om hvor fantastisk det er med forskning. Det vi trenger nå, er pragmatiske politikere som anerkjenner konsekvensene de potensielle kuttene vil ha for norsk forskning, og som er villig til å finne løsninger som gjør at forskningen ikke blir skadelidende. Det innebærer også å faktisk ville prioritere forskning foran andre viktige samfunnsformål.

Det har ikke vært tilfelle de siste statsbudsjettene, da forskningen har vært budsjettaper.

Hvis Selnes mener alvor med at vi ikke har noen tid å miste, at vi må sikre full gass for norsk forskning, og må hente hjem mer penger fra EUs forskningsprogrammer - vel, da må stortingsflertallet legge penger på bordet i høst.

Kan du love det, Selnes?

Image-text:

Det vi trenger nå, er pragmatiske politikere som anerkjenner konsekvensene de potensielle kuttene vil ha for norsk forskning, og som er villig til å finne løsninger som gjør at forskningen ikke blir skadelidende, skriver Guro Elisabeth Lind i Forskerforbundet. Foto: Johanne Landsverk

Gå til mediet

Flere saker fra Forskerforum

Ingrid Røynesdal blir ny direktør ved Nasjonalmuseet. Hun kommer fra jobben som administrerende direktør for Oslo-Filharmonien, der hun har vært leder siden 2013.
Forskerforum 30.05.2023
Målet om open publisering utan avgifter får støtte av EUs forskingsministrar. Image-text: EUs forskingsministrar ba EU-landa auke støtte til ikkje-kommersielle publiseringsmodellar då dei møttest i slutten av mai. Foto: EU
Forskerforum 29.05.2023
Stortinget ber regjeringen sikre nok penger til framtidas nye studieplasser innen arkitektur, kunst og musikk.
Forskerforum 26.05.2023
Kva skal vi kalle «research literacy» på norsk? - Det er viktig at vi ikkje innfører termar som kolliderer med ord som alt finst, seier Ole Våge.
Forskerforum 25.05.2023
Stemningsskifte på både venstre og høyre side i politikken. Alle ønsker et enklere styringssystem. Image-text: Regjeringen får antagelig flertall i Stortinget for alle tiltakene i Utsynsmeldingen. Foto: Beate Oma Dahle / NTB
Forskerforum 25.05.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt