Automatisering
18.08.2016
I det nye bryggeriet til E. C. Dahls i Trondeheim er automatiseringsgraden noe lavere enn den var i det gamle bryggeriet. Det er et strategisk og bevisst valg.
FOB TBE UKEB SIDEN, torsdag 4. august åpnet E. C. Dahls sitt nye bryggeri. Det gamle hadde stått i godt og vel 30 år, og nærmet seg pensjonsalder.
- Det fungerte fortsatt som det skulle, men vi stod overfor en eksponensiell utvikling innen vedlikehold og utskiftinger, sier Erik Norgård, daglig leder for byggeriet.
Det er en internasjonal trend mot færre og større anlegg i bryggerinæringen. Ringnes valgte likevel å gå en annen vei. Anlegget på Gjelleråsen kunne håndtert brygging av pilsen til E. C. Dahls, men to forhold førte til at byggeriet i Trondheim ble oppgradert.
- Det er mye følelser knyttet til øl, det betyr mye for folk og det er mange som vil ha E. C. Dahls-smaken. Fra eiernes side er det også tatt et strategisk valg. Vi skal satse mer på spesialprodukter, det er alt utenom pils og bayer som brygges i større skala.
Norgård ser for seg ti til femten ølvarianter, pluss noen engangsvarianter av øl brygget til spesielle anledninger. Derfor er kapasiteten nå redusert. Det gamle bryggeriet kunne proudsere opp til 60 millioner liter per år, mens det nyåpnete bryggeriet kan klare 10 millioner liter.
Da Automatisering besøkte bryggeriet var det helt i startfasen, og første brygg var ikke ferdig. Tre brygg var i gang i anlegget. Når innkjøringsfasen er over, regner Norgård med å produsere seks millioner liter øl første året. Det blir storskalaprodukter, deretter kommer spesialprodukter som skal utgjøre fire millioner liter øl.
- Det er en sterk nedskalering vi har gjort, og det er nå behov for færre ansatte. Men det er gjort en investering på 110 til 120 millioner kroner, og det er en investering for fremtiden. Vi har ambisjoner om å brygge i lang tid.
Selv om prinsippene for ølbrygging er uendret har det skjedd noe på teknologisiden. Norgård forteller at alt er lettere tilgjengelig på det nye anlegget og brukergrensesnittet er mer effektiv
Gå til mediet- Det fungerte fortsatt som det skulle, men vi stod overfor en eksponensiell utvikling innen vedlikehold og utskiftinger, sier Erik Norgård, daglig leder for byggeriet.
Det er en internasjonal trend mot færre og større anlegg i bryggerinæringen. Ringnes valgte likevel å gå en annen vei. Anlegget på Gjelleråsen kunne håndtert brygging av pilsen til E. C. Dahls, men to forhold førte til at byggeriet i Trondheim ble oppgradert.
- Det er mye følelser knyttet til øl, det betyr mye for folk og det er mange som vil ha E. C. Dahls-smaken. Fra eiernes side er det også tatt et strategisk valg. Vi skal satse mer på spesialprodukter, det er alt utenom pils og bayer som brygges i større skala.
Norgård ser for seg ti til femten ølvarianter, pluss noen engangsvarianter av øl brygget til spesielle anledninger. Derfor er kapasiteten nå redusert. Det gamle bryggeriet kunne proudsere opp til 60 millioner liter per år, mens det nyåpnete bryggeriet kan klare 10 millioner liter.
Da Automatisering besøkte bryggeriet var det helt i startfasen, og første brygg var ikke ferdig. Tre brygg var i gang i anlegget. Når innkjøringsfasen er over, regner Norgård med å produsere seks millioner liter øl første året. Det blir storskalaprodukter, deretter kommer spesialprodukter som skal utgjøre fire millioner liter øl.
- Det er en sterk nedskalering vi har gjort, og det er nå behov for færre ansatte. Men det er gjort en investering på 110 til 120 millioner kroner, og det er en investering for fremtiden. Vi har ambisjoner om å brygge i lang tid.
Selv om prinsippene for ølbrygging er uendret har det skjedd noe på teknologisiden. Norgård forteller at alt er lettere tilgjengelig på det nye anlegget og brukergrensesnittet er mer effektiv