Helsefagarbeideren
06.06.2018
I Time kommune på Jæren kan en engasjert helsefagarbeider og hennes gode kolleger vise til oppsiktsvekkende resultater av et unikt kostholdsprosjekt.
Helsefagarbeider Else Marit Undheim og hennes kolleger tilbyr kostholdsveiledning og sunne, gode måltider i et hjemmekoselig miljø til personer som sliter med samtidige rus og psykiatri-problemer - gjerne omtalt som ROP-lidelser. Dette ikke vanlig kost for brukergruppen. Kosthold og ernæring regnes som et forsømt område innen rusog psykiatriomsorgen.
Noe av det første som slo Else Marit da hun begynte å jobbe med personer med rus og alvorlige psykiatri-lidelser i 2007, var hvor mangelfullt kostholdet var.
- De levde på sju teskjeer sukker i kaffen, Weetos frokostblanding og H-melk på bordet. De var redde for å bruke penger på mat, for de trengte det til rus, sier Else Marit.
Hun bestemte seg for å motivere dem til å spise mindre godteri og kom med innspill til handlelister.
- Det begynte i det små. Jeg bakte blant annet grove rundstykker. Det var frivillig og jeg sleit meg ut på det, for det var ikke satt i system og det var ikke satt av midler til det. De skulle jo egentlig klare seg sjøl, men hadde ingen bo-evne, sier hun.
Valgte å prioritere mat
Da Else Marit var med i oppstarten på Svertingstad, bestemte de at beboerne skulle betale inn 1.500 kroner hver i måneden til mat. Det var et vilkår for å bo der. Året etterpå, i 2015, fikk Else Marit en sykepleier og en sosionom - alle fra Svertingstad vite om et kurs i sunt kosthold på Bryneheimen sykehjem. De bestemte seg for å melde seg på kurset for å bruke det i arbeidet ved den nystartede boenheten.
De ble først møtt med overraskelse over at noen fra psykiatrien meldte seg på et kurs beregnet for ansatte i eldreomsorgen.
- Jeg tenkte: Hvordan skal vi kunne ha gode støttesamtaler med disse ungdommene som ikke klarer å sitte i ro fordi de ikke har mat i magen, forteller Else Marit.
Formålet med prosjektet har vært å øke ernæringstilstanden, styrke fysisk og psykisk helse, bidra til en verdig hverdag og gi økt livskvalitet til denne brukergruppen. Mange av dem med ROP-lidelser har i utgangspunktet svært dår
Gå til medietNoe av det første som slo Else Marit da hun begynte å jobbe med personer med rus og alvorlige psykiatri-lidelser i 2007, var hvor mangelfullt kostholdet var.
- De levde på sju teskjeer sukker i kaffen, Weetos frokostblanding og H-melk på bordet. De var redde for å bruke penger på mat, for de trengte det til rus, sier Else Marit.
Hun bestemte seg for å motivere dem til å spise mindre godteri og kom med innspill til handlelister.
- Det begynte i det små. Jeg bakte blant annet grove rundstykker. Det var frivillig og jeg sleit meg ut på det, for det var ikke satt i system og det var ikke satt av midler til det. De skulle jo egentlig klare seg sjøl, men hadde ingen bo-evne, sier hun.
Valgte å prioritere mat
Da Else Marit var med i oppstarten på Svertingstad, bestemte de at beboerne skulle betale inn 1.500 kroner hver i måneden til mat. Det var et vilkår for å bo der. Året etterpå, i 2015, fikk Else Marit en sykepleier og en sosionom - alle fra Svertingstad vite om et kurs i sunt kosthold på Bryneheimen sykehjem. De bestemte seg for å melde seg på kurset for å bruke det i arbeidet ved den nystartede boenheten.
De ble først møtt med overraskelse over at noen fra psykiatrien meldte seg på et kurs beregnet for ansatte i eldreomsorgen.
- Jeg tenkte: Hvordan skal vi kunne ha gode støttesamtaler med disse ungdommene som ikke klarer å sitte i ro fordi de ikke har mat i magen, forteller Else Marit.
Formålet med prosjektet har vært å øke ernæringstilstanden, styrke fysisk og psykisk helse, bidra til en verdig hverdag og gi økt livskvalitet til denne brukergruppen. Mange av dem med ROP-lidelser har i utgangspunktet svært dår