AddToAny

Ny som rektor - ta det pent! Når karrieren som rektor blir kort

Ny som rektor - ta det pent! Når karrieren som rektor blir kort
Jeg vet om mennesker som har fått korte karrierer som ledere av norske skoler. Vi snakker ikke om dårlige folk, ofte kan man forstå dem som hadde ansvar for feilansettelsen.
Men det de har klart, de fleste av dem, er å legge seg ut med sentrale aktører på ukloke måter. Og det er mange måter å gjøre det på! Du har den nytilsatte rektoren som proklamerer at alt er «gammeldags,» på skolen han eller hun er satt til å lede, at lærerne er «bortskjemte» at det sitter «ukultur i veggene» - men nå skal tempelet ryddes! Du har rektoren som legger seg ut med store deler av foreldregruppen, gjerne gjennom egen skråsikkerhet, kombinert med manglende respekt for tradisjoner og sedvane, og du har selvsagt han eller hun som ikke får lagt timeplan, ikke satt opp budsjett, som ansetter for få eller for mange og hensetter institusjonen i kaos.
Jeg kjenner noen eksempler, jeg skal nøye meg med ett: På denne ungdomsskolen hadde det, siden skolen var ny, vært tradisjon for å henge opp bilder av alle klasser som hadde gått der. Det ble etter hvert mange klassebilder, og det var stas. Elever fant igjen storesøsken, foreldre som skulle på møter fant igjen eldre barn som hadde gått der før - ja, etter som årene gikk var det faktisk foreldre som fant igjen seg selv, og elever som gjenkjente en ung pappa med hockeysveis eller en ung mamma med såtehår. Men da den nye rektoren kom, sa hun: «Det
Gå til mediet

Flere saker fra Skolelederen

Universitetet i Oslo skal, i samarbeid med flere andre universiteter, etablere et nytt forskningssenter for spesialpedagogikk og inkluderende praksis. Målet er å styrke den spesialpedagogiske forskningen i Norge.
Skolelederen 02.11.2021
Utdanningsdirektoratet har utviklet et digitalt "Kartleggingsverktøy i grunnleggende norsk for språklige minoriteter" som skal hjelpe lærere med å
Skolelederen 02.11.2021
En bestemt måte å utøve voksenrollen på viser seg bedre enn alle andre i utviklingen hos barn og unge. Den fungerer like godt for foreldre, som for ansatte i barnehage og skole.
Skolelederen 02.11.2021
Sammenlignet med andre OECD-land bruker vi mest på skole, utdanning og forskning i forhold til BNP. Et forbedringsområde er imidlertid at vi også har størst grad av kjønnsdeling i videregående opplæring.
Skolelederen 02.11.2021
Velfungerende profesjonsfellesskap eller profesjonelle læringsfellesskap har den siste tiden blitt fremhevet som sentrale i skolens samlede innsats på å bedre elevenes læring. Slike fellesskap etableres nå både på skole-, kommune- og regionalt nivå. Som ledelsesforskere og undervisere i den nasjonale rektorutdanningen er vi særlig opptatt av hvordan slike profesjonsfellesskap utvikles og ledes.
Skolelederen 02.11.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt