AddToAny

NTNU beklager brev om utenlandske forskere

Institutt sendte ut varsel om begrensninger på ansettelser og forskningssamarbeid.
Ordlyden i et brev som har blitt oppfattet som at forskere fra land som Kina, Syria, Russland og Iran ikke lenger kan få ansettelse blir beklaget av instituttleder Vikas Thakur ved Institutt for bygg- og miljøteknikk ved NTNU. Det skriver Universitetsavisa.

- Etter at eposten ble sendt ut har vi fått tilbakemeldinger på at eposten er utydelig på noen punkter, og at det kan framstå som om vi ønsker å innføre rutiner som er strengere enn det er rom for i regelverket, skriver Thakur i en epost til avisa.

Instituttet viste i sitt brev til regelverket for eksportkontroll, som blir håndert av Utenriksdepartementet (UD). I UDs nye forskrift for eksportkontroll kan reglene for forskning bli strammet inn. Forslaget har vært ute på høring, men er foreløpig ikke vedtatt.

Varslet om begrensninger

I brevet fra Institutt for bygg- og miljøteknikk, som Universitetsavisa siterer fra, kom det fram at instituttet vil innføre begrensninger for ansettelser av forskere fra land som omfattes av eksportkontroll. Kina, Syria, Russland og Iran nevnes spesielt.

Brevet, som gikk ut til alle ansatte, omtalte også begrensinger på forskningsopphold med gjester fra land som omfattes av eksportkontroll.

Videre ble det advart om at regelverket for eksportkontroll også gjelder forskningssamarbeid, deling av forskningsresultater og deltagelse på kurs og konferanser.

Hensikten med regelverket er å sikre at norsk forskning ikke styrker andre lands militære evne, og retter seg mot land Norge ikke har sikkerhetspolitisk samarbeid med.

Vil klare opp

Thakur sier at instituttet vil sende ut en presisering der de tydeliggjør hvordan de gjeldende reglene er. Han opplyser at eposten har vakt reaksjoner blant ansatte fra land som omfattes av regelverket for eksportkontroll.

- Jeg har derfor innkalt dem til et eget møte hvor jeg i tillegg til å beklage epostens ordlyd, også vil tydeliggjøre at eksisterende ansatte ikke berøres av skjerpede rutiner, skriver Thakur til Universitetsavisa.

UDs nye forskrift for eksportkontroll har vært på høring tidligere i år, og har høstet betydelig kritikk fra en samlet forskningssektor. Uklarheter om muligheten til å ansette forskere fra land utenfor Nato-samarbeidet har vært blant et av ankepunktene.

Image-text:

Instituttleder Vikas Thakur ved Institutt for bygg- og miljøteknikk ved NTNU beklager ordlyden i et brev som ble sendt til alle ansatte. Brevet gjaldt innstramming for forskere fra land Norge ikke har sikkerhetspolitisk samarbeid med. Foto: Anne Line Bakken / NTNU

Gå til mediet

Flere saker fra Forskerforum

Konsernsjef Kristin Wallevik i det statseide forskningsinstituttet Norce har sagt opp sin stilling etter det hun beskriver som «dypt urimelig» medieomtale.
Forskerforum 01.10.2022
Et russisk forskningsfartøy har fått tillatelse til å drive forskning på norsk kontinentalsokkel. Det bør regjeringen revurdere, sier Ine Eriksen Søreide.
Forskerforum 30.09.2022
Stian Antonsen ble glad da samfunnssikkerhet ble et prioritert område i langtidsplanen for forskning og høyere utdanning. Men ambisjonene står ikke i stil med bevilgningene.
Forskerforum 29.09.2022
Søknadsfrist: Kantar Public søker forskningsleder/seniorrådgiver innenfor området evaluering Er du den vi ser etter?
Forskerforum 29.09.2022
En tidligere NTNU-professor bør dømmes til fengsel i ett og et halvt år for å ha invitert iranske gjesteforskere uten at det var klarert, mener aktoratet.
Forskerforum 29.09.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt