AddToAny

NRK varsler endringer etter PFUs Lotto-kritikk

NRK varsler endringer etter PFUs Lotto-kritikk
Går i dialog med produksjonsselskapet. Pressens Faglige Utvalg (PFU) mener at NRK med Norsk Tippings Lotto-sendinger har opptrådt kritikkverdig. Kanalen varsler endringer i sendingene.
PFU mener at NRK har opptrådt kritikkverdig sett opp mot Vær varsom-plakatens punkt 2.3, som omhandler åpenhet om bakenforliggende forhold.

- Slik utvalget ser det, er det ikke tydelig for publikum hva Norsk Tippings rolle innebærer ut fra sluttplakaten som vises i sendingene. Utvalget mener NRK med fordel kunne klargjort at det kun handler om ansvaret for selve trekningen i spillene, skriver PFUs sekretariat.

Varsler endringer

NRKs etikkredaktør Per Arne Kalbakk sier til Medier24 at det er naturlig å gjøre endringer når det har kommet en slik uttalelse fra PFU.

Han sier at NRK nå vil se nærmere på saken og snakke med produksjonsselskapet Fabelaktiv om hvordan de kan gjøre endringer i sendingene.

Det var spillselskapet Kindred Group som klaget NRK inn for PFU fordi de mener at kanalens Lotto-sendinger bryter Vær varsom-plakaten på seks punkter. Men de fikk altså bare medhold på ett av punktene, der PFU endte med å gi kritikk.

- Tilfreds

- Vi er svært tilfreds med at PFU deler vårt syn, og vi regner med at de synspunktene som kom fram i diskusjonen, blir tatt på alvor. Vi mener at sendingene bidrar til å svekke skillelinjene mellom journalistikk og kommersielt innhold, sier talsperson Rolf Sims i Kindred Group til NTB.

Sims legger til at han mener det er oppsiktsvekkende at det er et utenlandsk spillselskap som er de første til å peke på at sendingene kan være problematiske.

NRK har tidligere avvist at de bryter god presseskikk med Lotto-sendingene. De sier at de ikke gjør dette av økonomiske grunner, men at de vises fordi de har allmenn interesse. NRK mener også at spillselskapets rolle tydelig kommer fram gjennom sluttplakatene i sendingene.

Image-text:

Per Arne Kalbakk, etikkredaktør i NRK, under Skup i 2019. Foto: Eskil Wie Furunes

Eskil Wie Furunes

Les mer

Flere saker fra Journalisten

Syv ansatte blir berørt. «Grunnet bortfall av annonser vil Romerikes Blads salgskorps være såkalt rullende permittert i 50 prosent stillinger fra torsdag», det melder avisen selv mandag kveld. Kristina Fritsvold Nilsen.
Journalisten 30.03.2020
Prøver å skjerme redaksjonen. Lofotposten skriver selv at avisen nå har permittert fire medarbeidere som en følge av koronakrisen. - Det er veldig leit at vi nå må permittere fire dyktige medarbeidere delvis.
Journalisten 30.03.2020
Medieforskere er positive til kravene fra presseorganisasjonene.
Journalisten 30.03.2020
- Situasjonen er svært alvorlig. NHSTs norske sjømatpublikasjoner Fiskeribladet og Intrafish.no permitterer 18 kommersielle og redaksjonelle medarbeidere, skriver selskapet i en pressemelding.
Journalisten 30.03.2020
- Særlig i krisetider er det viktig at mediene fungerer som en kritisk og uavhengig kontrollør av det offentlig.
Journalisten 30.03.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt