AddToAny

Norsk journalist anholdt i Afghanistan

En gruppe journalister, blant dem en fra Norge, ble anholdt i Afghanistan da de dekket en kvinnedemonstrasjon, melder NRK.
Den norske journalisten var den av en gruppe afghanske og utenlandske journalister som ble anholdt i Kabul lørdag. Der dekket de en demonstrasjon for kvinners rettigheter.

- Vi er kjent med at en norsk journalist var blant de anholdte, seier Utenriksdepartementets pressetalsperson Ane Haavardsdatter Lunde til NRK.

Etter det UD kjenner til, ble journalistene holdt igjen i ti timer før de ble løslatt.

Tatt med til politistasjonen

NRKs Midtøsten-korrespondent Yama Wolasmal var også i Afghanistan lørdag, men i en annen del av landet. Han har snakket med afghanske kollegaer som ble anholdt i forbindelse med demonstrasjonen.

- En av dem fortalte meg at han ble dyttet til av Taliban. De tok fra ham kamera og utstyr og tok ham med til politistasjonen. Der ble de holdt et kvarters tid. Bildene de tok ble slettet og den lokale kommandanten oppfordret de lokale journalistene til å ikke dekke denne typen demonstrasjoner fordi han mener det skader landets omdømme, sier Wolasmal.

Ble slått

Rundt 40 kvinner hadde samlet seg foran bygget til utdanningsdepartementet i Kabul lørdag formiddag, der de ropte «mat, arbeid og frihet».

Flere kvinner ble slått da soldater avbrøt demonstrasjonen.

Taliban-soldater stanset demonstrasjonen ved å skyte rifleskudd i været. Noen av kvinnene som søkte tilflukt i nærliggende butikker, ble jaget og slått med soldatenes geværkolber.

Ettårsmarkering

Kvinnene hadde også med seg en plakat med teksten «15. august er en mørk dag». Taliban grep makten i Kabul denne datoen for ett år siden.

I tiden etter at de overtok makten, har mange jenter og kvinner blitt nektet undervisning, mens andre har mistet jobbene sine. Alle kvinner har fått ordre om å dekke seg til i offentligheten.

Image-text:

Taliban-soldat står vakt.

Arkivfoto: Ebrahim Noroozi / AP / NTB

Les mer

Flere saker fra Journalisten

Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen understreker at det er trange tider. Det påvirker også mediestøtten.
Journalisten 06.10.2022
Dette er de største endringene for mediesektoren. Regjeringens «mediebudsjett» blir møtt med forståelse i medieorganisasjonene, men flere er bekymret for ambisjonsnivået på sikt.
Journalisten 06.10.2022
Overveldet over hvor mye kult som har foregått i mellomtiden, forteller Jostein Larsen Østring.
Journalisten 06.10.2022
En japansk journalist og filmskaper som filmet demonstrasjoner mot juntaen i Myanmar, er dømt til ti års fengsel, opplyser japanske diplomater.
Journalisten 06.10.2022
To nye medarbeidere i NRK Vestfold og Telemark. Veslemøy Prøis (26) og Siw Borgen (38) er ansatt som nyhetsjournalister i NRK Vestfold og Telemark, skriver distriktskontoret i en pressemelding.
Journalisten 05.10.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt