Optikeren
20.12.2022
1500 nordmenn lever med den genetiske øyesykdommen retinitis pigmentosa (RP). For mange er det ensbetydende med stort synstap. Men pågående forskning kan gi nytt håp.
Norges Blindeforbund hadde i høst trommet sammen et stort panel som ga viktig og oppløftende nyheter om hva som skjer innen forskning og utvikling av behandling for ulike grupper pasienter med genetiske øyesykdommer. Faktisk er det slik at forskere verden over jobber med genforskning innen netthinnesvikt. Det kan gi nytt håp for en del RP-pasienter.
Norge har et fagmiljø som driver slik forskning innen RP og netthinnesvikt. Det er imidlertid stor individuell forskjell i sykdomsutviklingen ved RP. Noen får påvist tilstanden som barn og unge, mest vanlig er det å få diagnosen i yrkesaktiv alder. Mens sykdommen utvikler seg til blindhet for mange, kan andre beholde en synsrest hele livet. Siden det er 69 gener som fører til RP, er utviklingen forskjellig.
Stamcelleforskning som kan etablere nye fotoreseptorer i netthinnen eller holde liv i eksisterende fot
Gå til medietNorge har et fagmiljø som driver slik forskning innen RP og netthinnesvikt. Det er imidlertid stor individuell forskjell i sykdomsutviklingen ved RP. Noen får påvist tilstanden som barn og unge, mest vanlig er det å få diagnosen i yrkesaktiv alder. Mens sykdommen utvikler seg til blindhet for mange, kan andre beholde en synsrest hele livet. Siden det er 69 gener som fører til RP, er utviklingen forskjellig.
Stamcelleforskning som kan etablere nye fotoreseptorer i netthinnen eller holde liv i eksisterende fot