AddToAny

Nordisk samordning kan bidra til godsoverføring

Fellesnordiske tiltak kan bidra til at gods som importeres til Norge blir transportert på jernbane fremfor på veg, men tiltakskostnadene kan være store i forhold til klimagevinsten.
I Nasjonal transportplan (NTP) ligger det et mål om å overføre 30 prosent av godstransportene på veg på avstander lengre enn 300 km fra lastebil til sjø og bane. Målet er drevet av blant annet klimaforpliktelser og ønsker om bedre fremkommelighet og økt trafikksikkerhet, og har vært en del av transportpolitikken siden tidlig på 2000-tallet.

Riksrevisjonens undersøkelse fra i fjor viser imidlertid at godsoverføringsmålet ikke blir nådd og at myndighetene ikke har klart å styrke konkurranseevnen til sjø- og jernbanetransport sammenliknet med vegtransport (se f.eks. [1]).

Erfaring fra en bred samfunnsanalyse av godstransport til NTP 2018-2029 («Bred godsanalyse») viste at gods som kommer på bane til Norge har en større tilbøyelighet til å gå videre på bane, sammenlignet med gods som må omlastes til bane etter ankomst i Norge.

I teorien vil dermed godsoverføringspotensialet også i Norge kunne øke om mer av importen flyttes over til sjø eller bane.

I en fra i sommer viser vi imidlertid at utviklingen heller går i motsatt retning. Spesielt gjelder det import med jernbane, mens import til Norge med lastebil viser fortsatt vekst, noe som særlig gjelder for import med lastebiler fra lavkostnadsland.

Samtidig som overføring av gods fra veg til sjø og jernbane har vært en politisk målsetting, har flere utviklingstrekk forbedret rammebetingelsene for lastebiler og dermed lastebilens konkurranseevne.

Med bakgrunn i dette og på oppdrag fra transportvirksomhetene, har vi sett på ulike tiltak som kan gjøres på nordisk nivå for at mer av godset til Norge skal komme med jernbane eller s

Les mer

Flere saker fra Samferdsel

LITT AV HVERT: Flyentusiaster rundt om i verden fulgte spent med da den amerikanske produsenten Boeing lørdag sendte storflyet 777X i luften for første gang - og fikk det ned på bakken igjen etter en nær fire timer lang testflyvning.
Samferdsel 26.01.2020
LITT AV HVERT: Hovedoppgaven for den nye samferdselsministeren blir å arbeide med klimakrisen, fastslo minister Knut Arild Hareide selv da han i ettermiddag mottok nøkkelen til sitt ministerkontor.
Samferdsel 24.01.2020
LITT AV HVERT: Det ble som pressen hadde peilet seg frem til - Knut Arild Hareide er Norges nye samferdselsminister.
Samferdsel 24.01.2020
LITT AV HVERT: Utsikter til stadig mer netthandel og dermed flere pakker gis som forklaring på at Posten Norge skal bygge en ny terminal utenfor Kristiansand, til erstatning for den eksisterende lokale terminalen.
Samferdsel 23.01.2020
Tilskudd til kollektivtransport medfører noe omfordeling mellom rik og fattig, men er alt i alt lite egnet for et slikt formål.
Samferdsel 23.01.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt