AddToAny

Nettmøte om arv - Spørsmål og svar

Nettmøte om arv - Spørsmål og svar
Fra nyttår trer ny arvelov i kraft. Hvem arver? Hvor mye arver man? Hvordan gjennomføres oppgjøret? Huseiernes eksperter svarte i nettmøte 21. oktober kl. .00.
Onsdag 21. oktober stilte Huseiernes advokater Karianne Listerud Lund og Marianne Aarbakke opp for å svare på medlemmenes spørsmål om arv.

Stor interesse - rakk ikke alt

Det var stor pågang av spørsmål, og advokatene rakk dessverre ikke å svare på alt.

Det kom inn mange spørsmål, så hvis du ikke fikk svar på akkurat det du lurer på, anbefaler vi at du tar direkte kontakt med oss, enten ved å ringe eller registrere skriftlig sak på våre hjemmesider

Under finner du en oversikt over spørsmåll og svar fra nettmøtet. Noen av spørsmålene som kom inn var av en nokså personlig karakter, og vi har valgt å svare på disse direkte på e-post.

Du kan se spørsmål og svar i diskusjonen i vårt Facebook arrangement.

Spørsmål og svar

Spørsmål

Hei, Hva skal til for å vurdere om en person ikke var tilregnelig da han skrev testamentet sitt? Hva er prosessen og sjansen for å lykkes med det?Svar

Hei. Spørsmål mht arv til 3 voksne barn etter at far døde (1998) Mor skiftet ikke ved fars død. Om mor nå vil gi barna farsarven-hvordan regnes dette ut? Hvordan beregnes mors formue, osv. Svar

Vi er et ektepar, 70/74 år, som har vært gift i 50 år og har to barn sammen. Vi ønsker at lengstlevende av oss skal "sitte i" uskiftet bo og at arveoppgjør i forhold til barna våre skal skje etter at lengstlevende av oss er død. Vil den nye arveloven medføre at vi må inngå avtale/ kontrakt (med barna våre) for å oppnå ovennevnte? Svar

Hei, jeg eier to identiske leiligheter som har vært leid ut. Den ene av dem står nå tom. De har ligningsverdi 693.570, kostpris 450.000. Lån på de to til sammen er 500.000. Jeg tenker å gi disse leilighetene til min sønn som gave/forskudd på arv mot at han betaler ut lånet. Hva blir verdien som vi må tinglyse pr. leilighet ved overdragelsen? Hvis vi tinglyser en verdi på 700.000, må jeg da betale skatt av 700.000 minus 450.000? På forhånd takk! Svar

Hei. Vurderer å gi bort en sekundærbolig som vi benytter som utleieobjekt til vår datter. Formålet er Skattemotivert, forskudd på arv (arveavgift) og slippe formuesskatt (vi betaler formuesskatt, hun har mye gjeld). Er dette en strak sak? I og med at det ikke er behov for noen pant i eiendommen, trenger vi vel ikke å tinglyse overdragelsen (for å slippe dokumentavgiften)? Inntil videre er vi enige om at vi tar oss av utleien og tar inntekten av denne. Er det mulig med en avtale oss imellom som regulerer dette? Svar

Hei, Vi eier ei hytte med antatt markedsverdi på ca NOK 10 mill. Vi har tre voksne barn. Svar

Vi det være mulig å overføre f.eks 20% av verdien til hvert av barna (basis pålagt særeie) slik at vi som foreldre sitter igjen med 40%?

Bør i så fall slik overføring tinglyses - eller holder det med å inkludere i et testament evt annen avtale?

Er det mulig for oss som foreldre å forbeholde seg beslutningsrett mht evt å selge hytta? Må det i så fall inn i en avtale evt et testament?

Hei! Jeg og min bror arvet 2 eiendommer 50/50 av våre foreldre i begynnelsen av 2018. Det ble tatt takst av eiendommene i januar 2020 og jui 2019. Jeg vil tro disse vil fungere som inngangsverdi? Min bror kjøpte meg ut av min andel, 50 %, på begge eiendommene sommeren 2020. Den ene eiendommen til takst (landbrukseiendom) og den andre under takst med ca 340 000 (av min andel). Ingen av oss har hatt fast bopel i denne perioden på eiendommene. Hvilke konsekvenser vil dette få for meg mht salg av eiendommene og skatt? Svar

Hei! Min mor vil overføre sin leilighet til sine barnebarn. Hvordan går hun frem? Svar

Hei! Har dere en ca. Pris for å sette opp et testamente? Svar

Hei, min kone er sameier(1/3) i en fritidsbolig. Vi har en datter som vi vurderer å overføre den andelen til med forbehold om at vi kan benytte hytta i en periode i året, i feks 2 uker. Er det i forhold til arv lurt å gjøre det nå(i inneværende år) og hvordan gjøres det i praksis? Svar

Hei! Vi har særeie og særkullsbarn. Med nye regler fra 01.januar er særeiet fortsatt gyldig eller må vi endre dette? Svar

Hei! Jeg har noen spørsmål om pliktdelsarven. Svar

Hva er pliktdelsarven til ektefelle i ny arvelov?

Kan jeg i mitt testament oppnevne en person til å utbetale hele eller deler av pliktdelsarven (til barnebarn) på arvtagers 25-årsdag?

Kan del av pliktdelsarv bestå av eierandel i et tomteområde som eies av en gruppe arvinger (både livsarvinger og testamentariske arvinger)?

Hei! Jeg skrev et testament for noen år siden som begrenser arven til lovens minimum kr. 1.000.000. Må denne ordlyden endres i og med at lovens minimum nå er endret til 15 G? Må det lages nytt testament og eventuelt innen hvilken dato? Svar

Hei! Finnes det digitalt testamente? Svar

Hei! Trenger man noe tillegg i testamentet dersom arving er utenlandsk statstborger? Svar

Spørsmål med svar

Hei, Hva skal til for å vurdere om en person ikke var tilregnelig da han skrev testamentet sitt? Hva er prosessen og sjansen for å lykkes med det?

Svar: Hei! For at et testamente skal være gyldig, må personen som skriver testamentet forstå rekkevidden av sine disposisjoner. I arveloven § 62 står det: «Ein testamentarisk disposisjon er ugyldig når testator var sinnsjuk eller i høg grad hemma i sjeleleg uvikling eller i høg grad sjeleleg svekt då testamentet vart gjort, med mindre det er usannsynleg at sinnsstoda hans har hatt innverknad på innhaldet i disposisjonen.»

Begrepet «høg grad sjeleleg svekt» betyr at det må foreligge en kvalifisert grad sjelelig svekkelse for at testamentet skal være ugyldig.

Slektsarvingene som bestrider testamentet har bevisbyrden for at testator var sinnssyk etc. Dersom man kommer til at testator var sinnssyk, må testamentsarvingene ha bevisbyrden for at disposisjonen har vært uberørt av tilstanden. Bevisbyrden er da ganske tung, jf. formuleringen «usannsynleg».

Gå til alle spørsmål

Hei. Spørsmål mht arv til 3 voksne barn etter at far døde (1998) Mor skiftet ikke ved fars død. Om mor nå vil gi barna farsarven-hvordan regnes dette ut? Hvordan beregnes mors formue, osv.

Svar: Hei! Lengstlevende kan når som helst kreve at uskifteboet skal skiftes, enten helt eller delvis.

Det er litt ulikt hvordan delingen skal bli avhengig av om det skjer nå mens lengstlevende ektefelle lever eller etter vedkommende er død. Når man gjør opp et uskiftebo mens den lengstlevende lever, så skal man dele boet i to (fars del og mors del).

Har ektefellene bare hatt felleseie, vil det være en halvpart av verdiene på hver av ektefellenes del. Så skal fars delen (dødsboet) gjøres opp. Og ved skifte av et uskiftebo er det slik at gjenlevende ektefelle tar arv fra fars halvpart med 1/4 når et uskiftebo gjøres opp, jf. arveloven § 26. Så går resterende av fars dødsbo til barna. Det betyr at det blir mer i mors del av ektefelleboet om boet skiftes.

Dersom man avventer et oppgjør til lengstlevende faller i fra, så skal boet deles i to like deler og deles på arvingene. Når det

Les mer

Flere saker fra Hus & Bolig

Byggherreforskriften fastslår nå at all skriftlig dokumentasjon knyttet til jobben som gjøres må være formulert på en måte som alle arbeidstakere skjønner.
Hus & Bolig 20.02.2024
Tre aktører dominerer det norske dagligvaremarkedet. Det svekker konkurransen og innovasjonsevnen. Nå er det samme i ferd med å skje innenfor bank og forsikring.
Hus & Bolig 20.02.2024
Ha ingenting i huset som du ikke vet er nyttig eller synes er vakkert, var budskapet fra William Morris. Mer enn 160 år etter at han grunnla firmaet Morris & Co, er hans tekstil- og tapetkolleksjoner fortsatt ettertraktet.
Hus & Bolig 20.02.2024
Mange blir redde for hvordan det påvirker boligen når gulvet rister og vinduene klirrer ved sprengning i nabolaget. En vibrasjonsmåler kan dempe både frykt og konflikter i ettertid.
Hus & Bolig 20.02.2024
Norske husholdninger hadde 4 297 milliarder i gjeld i november 2023. Mer enn 80 prosent av husholdningenes gjeld er ifølge SSB knyttet til bolig.
Hus & Bolig 20.02.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt