- Midt imellom osten og salaten, synger Øystein Sunde at hesten hører hjemme. Men faktum er at det er svært få hester ender opp på brødskiva i dag, eller middagstallerkenen for den saks skyld. Her har det skjedd en dramatisk endring de siste 20 årene.
I 2000 ble det godkjent 586 tonn hestekjøtt til menneskemat i Norge, i 2020 var det kun 17 tonn. Så hva har skjedd? Er det hestejentene om ikke vil slakte hestene sine? Eller vil ikke folket spise hest?
Populært med hestebiffDet siste viser seg å ikke være tilfelle. De få gangene Meny på Ski Storsenter får tak i hestekjøtt, er det så populært at de ikke engang kan legge det ut i kjøttdisken. Folk må spørre etter kjøttet.
- Det selger veldig godt, men jeg er usikker på om det er på grunn av smak eller pris. På ytrefilet er prisen i underkant av 250 kroner, og indrefileten rett under 300 kroner. Tidligere opererte vi med ventelister, men det ble for vanskelig å få tak i folk når vi først fikk inn hestekjøtt. Så det har vi kuttet ut, sier Morten Brofoss, kjøttansvarlig i butikken.
Han sender inn bestilling på hest til Furuseth slakteri hver uke, men får bare når det er tilgjengelig. Det skjer seks til åtte ganger i året.
I 2021 solgte de rundt 100 kilo, noe som utgjør halvparten av alt hestekjøtt som ble solgt av Norgesgruppens butikker på landsbasis. Butikkene selger også ulike spekepølser med en andel hestekjøtt, men det viser seg å være en sannhet med modifikasjoner.
Ingen hest i SvartpølseGrilstads Svartpølse er nemlig en av spekepølsene man finner i de fleste butikker, på pakken står det at den blant annet inneholder hestekjøtt.
- Tilgangen av hest har stoppet helt opp, og vi har ikke brukt hest i Svartpølse eller noen av våre andre pølser på flere år, sier Ståle Gausen, direktør for innkjøp og næringspolitikk i Grilstad.
De har åpning for at hest fortsatt kan brukes i Svartpølse, men ser at det ikke er mulig å skaffe.


































































































