AddToAny

Navigerer ut fra MR og CT

Hjernekirurgene ved OUS slår sammen MR- og CT-bilder og lager på grunnlag av det et detaljert tredimensjonalt kart over hjernen som de navigerer etter når de opererer.
- Vi bruker i dag alltid navigert kirurgi for svulstene som sitter inne i hjernen og nesten alltid for de svulstene som sitter på utsiden av hjernen, sier Einar Vik-Mo til Hold Pusten.
Han er hjernekirurg ved OUS og forteller at innføringen av navigert kirurgi har vært en stille revolusjon som skyldes en gradvis forbedring av systemene for navigasjon og bildebehandling.
- Bildebehandling er kommet mer inn i kirurgien, og det er blitt et anvendelig verktøy for oss kirurger, sier han.
- Før et inngrep bruker vi MR- og CT-bilder for å visualisere og å tenke hvordan vi skal gjøre en operasjon.
De samme bildene anvendes deretter under inngrepet som et kart, og ved hjelp av optisk eller magnetisk navigasjon vet kirurgene akkurat hvor i hjernen de befinner seg under operasjonen.

Et viktig hjelpemiddel
Ansvaret for den tekniske biten av navigasjonssystemene er det Morten Olsen som har. Han er avdelingsingeniør ved Medisinsk-teknologisk avdeling på Rikshospitalet.
- Jeg har hatt dette ansvaret siden jeg startet her i 2009, og siden jeg begynte, har jeg sett en forandring i hvordan kirurgene ser på denne teknologien, sier han til Hold Pusten.
- Det er i dag et viktig hjelpemiddel for dem.
Han forklarer at bildene som ligger til grunn for operasjonene, ofte er en fusjon av CT- og MR- bilder.
- De legger CT-bildene med de anatomiske strukturene og MR-bildene med det myke vevet oppå hverandre slik at de får et veldig godt bilde av hodet, forklarer han.
- Kirurgene legger deretter bildene inn i programvaren hvor de kan markere av tumor eller hva de ønsker å se i denne bildemassen.
Når kirurgene er ferdige med å behandle bildene og å planlegge inngrepet, sendes bildene til en sentral server som hele OUS deler.
- Slik at hvis kirurgen her på Rikshospitalet er usik
Gå til mediet

Flere saker fra Hold Pusten

Et sikkert vårtegn er når setningen «er du klar for vårens vakreste eventyr» dukker opp.
Hold Pusten 27.03.2024
I offentlig sektor har pensjon tradisjonelt blitt sett på som «utsatt» lønn.
Hold Pusten 27.03.2024
Arbeidsmiljøloven er grunnleggende for arbeidslivet i Norge og gjelder for alle arbeidsforhold, inkludert ansatte i helsesektoren.
Hold Pusten 07.02.2024
Hold Pusten 18.12.2023
Sammendrag Innledning: Deltakelse i aktiviteter som bidrar til kontinuerlig profesjonell kompetanseutvikling (KPK) er viktig for å kunne utføre et forsvarlig radiograffaglig arbeid i stadig utvikling.
Hold Pusten 20.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt