AddToAny

Nå skal NJ kartlegge hvordan det har gått med dem som jobbet 22. juli

Følger opp undersøkelse som ble gjort for ti år siden. Redaksjonelle medarbeidere som var med i dekningen av terrorhandlingene for ti år siden får i dag tilsendt en ny undersøkelse fra Norsk Journalistlag (NJ).
Oppfølgingsundersøkelsen har tatt utgangspunkt i de samme listene som ble brukt til en undersøkelse for ti år siden. Det er i hovedsak snakk om fotografer og journalister som var på jobb 22. juli og i dagene etter. 700 navn, hvor kun halvparten er NJ-medlemmer i dag.

- Vi har hatt litt av en jobb med å spore opp de andre 350 som vi ikke hadde match på i vårt medlemssystem. Det har vært en nitidig jobb, sier rådgiver i NJ, Trond Idås.

Spørreskjemaet som blir sendt ut i dag tar cirka ti minutter å svare ut. Hva jobbet du med den gang, og hva jobber du med nå, er det første spørsmålet i undersøkelsen.

Ifølge Idås er mange ute av yrket.

- Vi vet at markeringer og hendelser som dette ofte trigger minner fra ti år, eller lenger tilbake. Vi spør i hvilken grad det har gjort det og hvordan de har opplevd disse minnene, det kan være positivt og det kan være negativt, sier han, og legger til:

-Det er ikke nødvendigvis negativt. Mange har jo hatt posttraumatisk vekst også, de har opplevd noe sterkt og kommet styrket ut av det.

Hoveddelen av undersøkesen gjelder erfaringer fra 2011. Var du på jobb disse dagene, hva opplevde du, hvordan opplevde du oppfølgingen, den sosiale støtten i etterkant. De ser også på erfaringene fra i år.

- Vi prøver å se det i sammenheng med hvordan de opplevde det for ti år siden. Vi ser på om god oppfølging da, henger sammen med om det har gått bra nå.

Spørsmålsformularene er validerte og testa ut i andre sammenhenger, men tilpasset for å passe inn i 22. juli-undersøkelsen. Det er gjort for å kunne sammenligne svarene med andre yrker.

- Målet er å bruke erfaringene fra denne store hendelsen inn i det daglige arbeidet i redaksjonene. Hva funker og hva er viktig for å få bearbeidet ting, foklarer Idås.

- Det spennende nå er i hvilken grad folk svarer.

Resultatene fra undersøkelsen skal brukes umiddelbart i NJs arbeid videre, og skal legges frem på de journalistfaglige konferansene allerede denne høsten.

Image-text:

- Målet er å bruke erfaringene fra denne store hendelsen inn i det daglige arbeidet i redaksjonene. Hva funker og hva er viktig for å få bearbeidet ting, foklarer rådgiver i NJ Trond Idås.

Foto: Marte Vike Arnesen

Les mer

Flere saker fra Journalisten

Reagerte sterkt i PFU-lokalene etter frifinnelse.
Journalisten 27.10.2021
Felt på to punkter. Vårt Land ble felt på punkt 3.2 og 4.14 i Vær varsom-plakaten i dagens møte i Pressens Faglige Utvalg (PFU). Klager var Jehovas vitner i Norge.
Journalisten 27.10.2021
Hadde allerede innrømmet brudd på god presseskikk. Se og Hør fikk kraftig kritikk og ble felt av PFU onsdag. Det var omtalen av svømmeren Henrik Christiansen og TV2-reporter Ellen Kessel i en artikkel fra i sommer som var klaget inn.
Journalisten 27.10.2021
Var klaget inn av First House-rådgiver Hans-Christian Vadseth.
Journalisten 27.10.2021
Mener imøtegåelse burde vært bedre markert, og kommentarfelt bedre håndtert.
Journalisten 27.10.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt