AddToAny

Minst 40 journalister kidnappet eller drept i Jemen siden krigen startet

- Jeg beundrer de journalistene som jobber her, sier VGs Ingeborg Huse Amundsen.
I Jemen er minst 20 journalister drept og like mange kidnappet, siden borgerkrigen startet der i 2015, viser en opptelling gjort av Reportere uten grenser.

Det finnes ingen informasjon over hvor de kidnappede journalistene befinner seg, eller hvordan de har det. Senest ble Eyad Saleh kidnappet, som er redaktør for nettavisa Mareb Today.

- De væpnede gruppene i Jemen retter seg mot journalister, uansett hvor de befinner seg, sier leder Erik Halkjær i Reportere uten grenser Sverige til eget nettsted.

Han sier det er et grovt overtramp både mot ytrings- og pressefriheten, og mot menneskerettighetene.

- En litt uggen følelse

I fjor vår reiste VGs daværende Midtøsten-korrespondent Ingeborg Huse Amundsen og fotograf Harald Henden til Jemen, og laget blant annet reportasjen «Den glemte krigen», samt mange andre saker.

VG-journalist Ingeborg Huse Amundsen. Foto: Privat

Amundsen tror tallene egentlig er høyere enn 40.

- Jeg beundrer de journalistene som jobber i land som Jemen. De utsetter seg selv for veldig stor risiko, og risikerer faktisk livet sitt for å fortelle andre om det som skjer, sier VG-journalisten om de lokale journalistene, som har et langt dårligere sikkerhetsnett enn de internasjonale.

Da VG var der opplevdes det forholdsvis trygt, ifølge Amundsen, men det var lenge helt umulig å reise inn i landet på grunn av risikoen.

- Vissheten om at det er så få flyavganger ut, gav en litt uggen følelse, og det å reise til et nytt sted der en ikke har kontroll gjør at en er litt urolig.

TV 2 måtte søke dekning

VG-journalisten tenker ofte på lille Aisha på tre år, som de besøkte på sykehuset Aden, og understreker hvor viktig det er at journalister reiser til land som dette, selv om det innebærer en risiko.

- Det er vår plikt å belyse det, og vise norske lesere hva som skjer der. Når konflikten er så underrapportert som denne, er det en enda viktigere oppgave.

Journalisten skrev i fjor om at TV 2s team måtte søke dekning i fire dager da de var i Jemen for å dekke konflikten, på en tur de hadde planlagt i over et halvt år.

På skjulestedet var de sterkt bevoktet, bak veisperringer, høye murer og tykke murvegger. Imens pågikk krigen rett utenfor porten, og de måtte fortelle om den fra innsiden av huset.

- Det var noen gamle kulehull i vinduene, som ble en forvarsel om at det var best å holde seg inne og unna vinduene, sa fotograf Ole Ebbesen til Journalisten.

TV 2s reporter Sonja Skeistrand Sunde rapporterte fra Jemen fra taket av hotellet deres, før de måtte søke dekning i fire dager. Arkivfoto: Skjermdump, TV2.no

- Må se verden med våre øyne

Utenrikssjef Aslaug C. Henriksen sa at sikkerheten alltid står først, og var opptatt av hvor viktig det er for mediene å være til stede for å løfte interessen for slike konflikter.

- Vi må se verden med våre øyne, og prøve å få våre seere og lesere til å forstå. Vi må prøve å formidle hvor vanskelig det er å jobbe der, uten å fokusere på oss. Det forteller noe om hvor vanskelig det er å bo og leve i Jemen, sa hun til Journalisten.

Også NRK reiste til Jemen da det kom et vindu for å reise inn i landet i fjor vinter og vår.

I 2015 ble den norsk frilansjournalisten Raymond Lidal arrestert i Jemen, mistenkt for spionasje, etter å ha filmet angrepene mot hovedstaden.

Image-text:

Minst 20 journalister er drept, og like mange kidnappet i Jemen-krigen. Her er journalister utenfor ødelagte bygninger etter kamper i byen Taiz i november 2016. Foto: Anees Mahyoub / Reuters / NTB Scanpix

Les mer

Flere saker fra Journalisten

- Vi kan alltid gjøre mer. Det er få journalister med minoritetsbakgrunn i norske redaksjoner. Foreløpig finnes ikke statistikk med konkrete antall, men et anslag antyder at under én prosent av redaktørene har flerkulturell bakgrunn.
Journalisten 04.08.2020
Til slutt skal denne kommentaren handla om journalistutdanning, den norske varianten. Men fyrst: Planen var å verta lektor. Ein gong for lenge sidan utdanna eg meg til filolog, eg tok språkfag, eg tok samfunnsfag, og eg tok hovudfag i historie.
Journalisten 03.08.2020
Får jobben fast. Morten Johannessen har fungert som konstituert sportsdirektør det siste året, men nå får han jobben fast. Det opplyser Discovery Norge i en pressemelding.
Journalisten 03.08.2020
Tar Riksadvokaten til Høyesterett. Norsk Journalistlag (NJ), Norsk Redaktørforening (NR) og VG tar nå striden om innsyn i sentrale dokumenter i de såkalte våpensakene til Høyesterett, skriver de tre i en pressemelding.
Journalisten 03.08.2020
Nei, ingen er lenket til en rullestol hvis ikke kjettinger er involvert.
Journalisten 03.08.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt