AddToAny

Minnekortet ble gjemt i en tampong og smuglet ut av AP-journalister. Nå publiseres bildene fra innsiden av Mariupol

Kvinnen bak bildene er nå i russisk fangenskap. De unike bildene produsert av den ukrainske sanitetssoldaten Yuliia Paievska fra innsiden av Mariupol har hatt en lang vei til offentligheten.
I flere uker tidlig i den russiske invasjonen av Ukraina filmet Paievska med et kamera festet på kroppen, og dokumenterte militærsykehusets innsats for å redde både ukrainske og russiske soldater.

256 gigabyte med video ble lagret på et minnekort, gjemt i en tampong og til slutt smuglet ut av landet med en av de to siste journalistene som forlot Mariupol. Journalistene skal ha passert 15 russiske sjekkpunkter med minnekortet.

Videofilene viser pågangen av sårede mennesker, og også personlige øyeblikk som at Paievska bryter sammen i gråt etter at en ung gutt dør på operasjonsbordet.

Paievska har dokumentert behandling av både sårede sivile og soldater fra både Russland og Ukraina. Foto: Yuliia Paievska / AP / NTB

Siden 16. mars har Paievska selv vært i russisk fangenskap, skriver AP. Russiske myndigheter har nektet for dette.

Paievska var fra før en berømt skikkelse i Ukraina, kjent under tilnavnet Taira. I flere år har hun drevet opplæring av frivillige sanitetsstyrker i Donbas-regionen.

Kameraet skal hun ha fått i 2021 for å filme til en Netflix-dokumentar om «inspirerende personligheter» knyttet til initiativet Invictus Games. I stedet ble det brukt til å dokumentere krigen som brøt ut kort tid etter.

Mariupol, sørøst i Ukraina, er nå en totalruinert by under russisk kontroll.

Les og se hele reportasjen hos AP News.

Image-text:

Ukrainske Yuliia Paievska foran et speil med kamera på hodet, inne på militærsykehus i Mariupol.

Foto: Yuliia Paievska / AP / NTB

Les mer

Flere saker fra Journalisten

Problematisk arbeidsmiljø for deler av staben ved Avdeling for mediefag.
Journalisten 06.07.2022
Ønsker ikke å involvere Facebook mer enn nødvendig. I januar 2022 lanserte Transit Media og dagsavisen Naturpress Miljødebatt.no - en debattplattform for det som omhandler natur, miljø og klima.
Journalisten 06.07.2022
- Vi er sikre på at hun vil være med å løfte Norsk Ukeblad til nye høyder i fremtiden.
Journalisten 06.07.2022
Overvekt av nyansatte kvinnelige ledere. Journalisten har fått innsyn i tallene for interne og eksterne ansettelser i NRK fra 2019 til så langt i 2022. Ansettelsene gjelder journalister og redaksjonelle ledere i faste stillinger.
Journalisten 06.07.2022
Mannen som er tiltalt for å ha drept journalisten Daphne Caruana Galizia på Malta i 2017, erkjenner i et intervju at han var med på å plassere bilbomben.
Journalisten 05.07.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt