AddToAny

Mineraler og vitaminer er nødvendig for god fruktbarhet

Mineraler og vitaminer er nødvendig for god fruktbarhet
Mangel på mineraler og vitaminer kan føre til utsatt pubertet hos kviger, forsinket igangsetting av brunstsyklus etter kalving, brunstmangel, omløp og eggstokkcyster.
Optimal tilførsel av mineraler og vitaminer er nødvendig for god reproduksjonsevne hos storfe. Dyas behov for mineraler og vitaminer dekkes i stor grad gjennom grovfôr, beite og kraftfôr. Grovfôr og beite i Norge har lave nivåer av en del mineraler og vitaminer. Kraftfôret er tilsatt mineraler og vitaminer og blir derfor en viktig buffer i fôrrasjonen. En hovedregel er at mjølkeku, ammekyr og kviger som får mindre enn ca. fire kg kraftfôr daglig trenger ekstra tilskudd for å dekke sine behov. Dyr i vekst og dyr som får ukonvensjonelle fôrrasjoner trenger også tilskudd. Det finnes ulike måter å sørge for dekning på for å ivareta god fruktbarhet og helse.Hvordan virker mangel inn på fruktbarheten Det er særlig sporelementene (mikromineralene) selen, jod og kobber som det kan bli mangel på i mange fôringssituasjoner. Risiko for mangel varierer rundt omkring i landet avhengig av mengde sporstoffer i jordsmonnet. Mangel kan gi ulike utslag i forhold til fruktbarhet. Utsatt pubertet hos kviger, forsinket igangsetting av brunstsyklus etter kalving, brunstmangel, omløp og eggstokkcyster er eksempler på negative effekter på fruktbarheten. I tillegg kan aborter og dødfødte og svakfødte kalver opptre ved visse mangeltilstander. Studier viser at mikromineralenes innvirkning på fruktbarhet er hovedsakelig indirekte ved at mangel har følgende effekter:

Negativ innvirkning på vommas mikroflora.

Reduksjon av enzymaktiviteten som i neste omgang har en hemmende effekt på syntesen av hormoner og energi- og proteinomsetningen. Negativ innvirkning på celler og celledelingen i reproduksjonsorganene og i fosterutviklingen Sporelementer og vitaminer bidrar til å beskytte alle kroppens cellemembraner ved antioksidativ effekt. Denne mekanismen svekkes ved mangel.

Ulike effekter på fruktbarheten ved mangel på de forskjellige sporelementer og vitaminer fram går av tabell 1. Tabellen viser også når mangel vanligvis opptrer og samspill mellom sporelementer/vitaminer.Hvilke dyregrupper trenger tilskudd?

Kraftfôr er tilsatt mineraler og vitaminer. Mengde vitaminer og mineraler i grovfôr varierer, både geografisk og i forhold til høstemetode og lagring (se tabell 1). Dyr som får små mengder kr
Gå til mediet

Flere saker fra BUSKAP

Ønsket med piloten var å få mer kunnskap om hvordan dyrevelferden og dyrehelsa er i fjøs med fôringsliggebås kontra vanlige løsdriftfjøs. Som sammenligningsgrunnlag brukte vi de 157 besetningene i Kutrivsel-prosjektet.
BUSKAP 28.06.2024
Buskap vil gjerne ha bilder fra leserne vi kan bruke på denne siden. Bilder kan sendes som vedlegg i e-post til rlr@geno.no eller lastes opp på www.filemail.
BUSKAP 28.06.2024
Gårdbruker Erik Wedum på Lillehammer har tatt grep for å bli mer selvforsynt med energi.
BUSKAP 28.06.2024
BUSKAP 28.06.2024
De to organisasjonene vil utrede mulighetene for å styrke kunnskapsutviklingen og rådgivingstjenestene til norske bønder innen husdyr- og planteproduksjon.
BUSKAP 28.06.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt