AddToAny

Mindreårig asylsøker Hakim: «Jeg ønsker å gå på skole og spille fotball. Men nå er jeg ferdig med å drømme»

Mindreårig asylsøker Hakim: «Jeg ønsker å gå på skole og spille fotball. Men nå er jeg ferdig med å drømme»
130 unge asylsøkere skal ut av landet før jul. Hvordan holder man motet oppe til unge gutter som får drømmene knust? Hakim og Muhammed bor på Hareid mottak og er to av mange enslige mindreårige asylsøkere i Norge i dag.
Begge fyller 18 år før året er omme. Likevel har de to vidt forskjellige framtider foran seg.

Muhammed har fått en sjanse til fordi han har fått midlertidig opphold med id-begrensning. Det betyr at han har fått opphold, men tillatelsen må fornyes hvert år til han skaffer dokumentasjon på identiteten sin.

Hakim har inntil videre midlertidig opphold til han fyller 18. Han har fått avslag på asylsøknaden sin, anket og venter nå på svar.

Kommer politiet med avslag nummer to, er det rett ut.

Hakim smiler et smil, som aldri når øynene.

- Jeg ønsker å gå på skole og spille fotball. Men nå er jeg ferdig med å drømme, sier han.

Tillit til systemet

På landets mange asylmottak forsøker de ansatte å holde motet oppe blant de unge mindreårige asylsøkerne som har fått avslag og skal ut av landet før nyttår, eller som venter på en slik beskjed.

Mottaksleder Iselin Aske sier det er viktig å ha tillit til og å være lojal mot systemet.

- Som regel sitter myndighetene med informasjon som vi ikke har. Dette har vært utfordrende til tider, og spesielt når vi ser hva som skjer på nyhetene i Afghanistan.

Kasteballer i systemet

Mottaket på Hareid stenger dørene formelt siste dagen i november. Men de ti guttene som bor her, skal reise rundt den 10. november.

Mellom oktober og ut året fyller 130 enslige mindreårige asylsøkere med midlertidig opphold 18 år. Da er de myndige, ifølge Utlendingsdirektoratets (UDI) aldersjusteringer, og skal sendes tilbake til landet de kom fra, som i mange tilfeller er Afghanistan.

Mohammed er en av de heldige som har fått en kommune å flytte til. Han kom fra et mottak i Fosnavåg og rakk å bo noen måneder på Hareid før også dette mottaket måtte stenge. Nå skal han til Vanylven i Møre og Romsdal.

Kameraten Hakim har ikke fått et nytt sted å bo. Ifølge UDI fyller han 18 år dagen før alle guttene må være ute.

FORTVILT SITUASJON: Moses Onen er beboerkontakt og Iselin Aske er mottaksleder på Hareid mottak. Begge kjenner på håpløsheten over skjebnen som venter på oktoberbarna.

Per Eide Studio

Skulle forhindre farlig flukt

Grunnen til at så mange asylbarn fyller 18 år nå i høst, er at UDI satte dagen asylbarna kom til Norge, som fødselsdato. Antallet ankomster eksploderte under flyktningkrisen høsten 2015. Derfor fikk mange enslige mindreårige i norske mottak samme fødselsdato som ankomstdato.

Er barna over 16 år, kan de få midlertidig opphold i Norge til de er 18 år.

- Et slik midlertidig opphold skulle hindre barna i å legge ut på en farlig flukt, sier mottaksleder Iselin Aske.

Et rekordhøyt antall barn som har flyktet alene til Norge, har fått midlertidig opphold. Men antallet barn som har lagt ut på rømmen, har ikke blitt mindre.

Sender med soveposer

- Tidligere hadde ungdommene håp og tro. Og de gikk på skole selv om noen fikk avslag. Nå får langt flere av dem avslag, sier Iselin Aske.

Hun forteller at de siste dagene før de rømmer er ungdommene ofte veldig kontaktsøkende. De forteller om hvor bra de har det og hvor snille alle er.

- Rekker vi det, gir vi dem en sovepose og noen gode råd på veien.

De klarte å avverge en rømning ved hjelp av det lokale politiet. De klarte å overbeviste ungdommen om at det var best å reise tilbake til mottaket.

- Gutten havnet senere på voksenmottak, men befinner seg nå i en skog i Norge. Det betyr vel at han tross en god klage fra advokat likevel fikk avslag, sier mottakslederen.

TRIST AVSKJED: «Mamma» Helen holder fast i hendene til Muhammed som skal forlate Hareid mottak og reise til Vanylven.

Per Eide Studio

Vannvittig brutalitet

Ise

Les mer

Flere saker fra Fagbladet

000 kroner, og løftet de siste årene henger klart sammen med bedre organisering, mener tillitsvalgte.
Fagbladet 30.04.2024
... snittet ned. I SSBs tall kommer de ut som en klart lavtlønna gruppe, men når arbeidsgiversiden legger tall på bordet, ser det litt annerledes ut.
Fagbladet 30.04.2024
000 kroner, noe som gjør dem til lønnstapere i Fagforbundet og i Norge. - Lønna er ikke til å leve av, sier Ida Nybroen, klubbleder i kinoene Trondheim kommune eier.
Fagbladet 30.04.2024
«De med lavest lønn skal prioriteres.» Det er et slags mantra foran de fleste lønnsoppgjør - så også i år.
Fagbladet 30.04.2024
Fagbladet 30.04.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt