Niru Kumra (50) kom til Norge som 8-åring og vokste opp i Fredrikstad. Bestemoren var husstellærer og moren hobbykokk. I Norge ble det Niru som i starten forklarte folk hva slags mat moren laget og hun ble tidlig interessert i mat og glad i å lage mat. Faren drev kolonialhandel.
Ble frarådet å følge drømmen Den indisk-norske jente drømte om å bli kokk og åpne skap med krukker det sto Niru på. Men på skolen ble hun frarådet slik utdanning fordi hun var vegetarianer. Hun studerte i stedet økonomi og prosjektledelse, og gikk senere på gründerskole og studerte innovasjon. Under veis jobbet hun i farens butikk, var avisbud, solgte blomster og jobbet på aldershjem. -Den første jobben etter utdanning var et vikariat med regnskap og bilag i Statens forurensningstilsyn. Så gikk jeg gradene og ble prosjektleder i Handels- og næringsdepartementet, sier Niru Kumra, som sluttet da hun hadde jobbet i offentlig forvaltning i 10 år.
Hun hadde giftet seg og fått tre barn. Da de begynte på skolen ble lærerne og andre foreldre nysgjerrige på maten hun hadde med seg på ulike arrangementer. De ville lære og ba om kurs. - Jeg laget mat etter at ungene hadde lagt seg om kvelden og fikk mye glede og energi av det, sier hun.
Vi møttes første gang på et seminar om gründere med næringsminister Torbjørn Røe Isaksen på Tøyen i vår, der Niru Kumra tok ordet og blant annet nevnte fortiden sin i departementet. - Merk dere navnet, henne må vi snakke mer med, sa Røe Isaksen, henvendt til rådgiverne sine.
Skapte en familiebedrift Det fantes ingen kokebøker med indisk mat på biblioteket. Niru var nysgjerrig og kreativ og ville gjøre noe som skilte seg ut. - I 2003 registrerte jeg firma, året etter ga jeg ut kokeboka «Indisk mat på norske fat» og senere «Masalamagic Magien i det indiske kjøkken». Jeg åpnet nettbutikk, og i 2007 ble NRK med på tur til India. I de ti årene som er gått siden da, er det blitt turer med grupper, mange intervjuer og bloggen nirusverden.com
I dag er MasalaMagic en familiebedrift i Oslo. Der det før var tre små butikker mellom blokkene, har duftene fra indiske matretter lokket forbipasserende til å be om take away-mat. - Både mannen min, barna mine og jeg jobber her. I tillegg har vi en fast ansatt og noen medhjelpere. Mannen min har ansvaret for produksjonen i India, og i tillegg til nettbutikken vår leverer vi varer til snart tusen butikker i Norge. I 2014 fikk vi Norsk Designråds designpris. Erfaring som prosjektleder, utdanning i økonomi og at jeg er en utadvendt person, har betydd mye, sier Niru Kumra. På vei ut for å ta bilder møter vi mannen hennes. - Jeg måtte gå inn i firmaet for å få sett mer til henne, vet du, sier han.