AddToAny

Med mannskroppen som gullstandard

I mange år har medisinsk forskning og behandling tatt utgangspunktet i menn. Hva skjer da med kvinners helse, når det viser seg at store biologiske forskjeller blant kvinner og menn gjør at både sykdomsbilde og medisineffekt blir annerledes?
Det er, rent biologisk sett, forskjell på kvinnekroppen og mannskroppen. Og forskjellene går langt ut over det rent anatomiske, eller visuelle, om du vil. Det betyr blant annet at kvinner kan få sykdommer som menn aldri kan få, respondere ulikt på behandling eller oppleve sykdommer annerledes enn menn. I noen tilfeller kan det være fatalt.
Når de velkjente symptomene for hjerteinfarkt ikke dukker opp, er det ikke sikkert at det blir trykket på den store røde knappen. Fortsatt dør det to kvinner hver dag i Norge som følge av hjerteinfarkt, men det er det mannlige sykdomsbildet som er det kjente og etablerte.
- Symptomene på hjerteinfarkt er ofte annerledes hos kvinner enn hos menn. Kvinnene opplever ofte generell uvelhet og kvalme og kan ha smerter andre steder enn i brystet, for eksempel i rygg, mage eller nakke, har kardiolog Vibeke Juliebø tidligere uttalt til ahus.no.

Med lupe på kvinners helse
I mars leverte Kvinnehelseutvalget sin rapport til helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkhol. To års utvalgsarbeid resulterte i rapporten «Den store forskjellen - Om kvinners helse og betydningen av kjønn for helse». Rapporten blir på politikerspråket kalt en NOU, forkortelsen for Norges offentlige utredninger.
Målet med utvalget har vært å få en oppdatert oversikt over kvinners helse og kjønnsforskjeller i helse - i Norge. To hovedspørsmål lå til grunn for utvalgets arbeid:
1. Hvordan er kvinners helse i Norge og hva er de største utfordringene vi står overfor når det gjelder sykdomsforekomst, risikofaktorer og kvinners bruk av helse- og omsorgstjenester? 2. Hvordan blir kjønnsforskjeller- og kjønnsperspektivet håndtert i folkehelsearbeidet, helseog omsorgstjenestene, og helsefaglig forskning og utdanning?

- Vi kan ikke ha det slik i 2023 at halve befolkningens helse ikke tas på alvor. Kvinners helse må gå fra å være et særhensyn til

Flere saker fra Farmasiliv

Dette året har vi skrevet historie i Parat: Vi har avholdt vår første klimakonferanse.
Farmasiliv 22.11.2023
Språk er ofte nøkkelen til å lykkes i arbeidslivet når man kommer til et nytt land. Sammen med organisasjonen Caritas bidrar Parat i et prosjekt for norskopplæring for arbeidsinnvandrere. Målet med prosjektet er å jobbe mot utenforskap, og for et mer inkluderende arbeidsliv.
Farmasiliv 22.11.2023
Vi burde vært ferdig snakket om saken, men fremdeles er det dessverre nødvendig å rette oppmerksomheten mot uønsket seksuell oppmerksomhet og trakassering i arbeidslivet.
Farmasiliv 22.11.2023
Som eneste yrkesorganisasjon i Norge jobber Farmasiforbundet særskilt for å sikre at apotekteknikerne står sentralt også i fremtidens apotek. - Vi jobber hver dag for å opprettholde annerkjennelse av yrket vårt, sier Farmasiforbundets leder Bodil Røkke.
Farmasiliv 22.11.2023
Nå skal tariffavtalene digitaliseres og samles i Lovdata.
Farmasiliv 22.11.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt