AddToAny

Med åpen slutt

Fredag 11. oktober Kunngjøringen av fredpristildelingen.
Foto: Liv Astrid Sverdrup

Kl. 11.00: Nobelkomiteens leder Berit Reiss-Andersen går på talerstolen i Nobelinstituttets Store Sal og kunngjør for verden at Etiopias statsminister Abiy Ahmed Ali blir tildelt Nobels fredspris for 2019.

Nobelkomiteen har i år gått for en kandidat hvis arbeid går i kjernen av Alfred Nobels testamente; Abiy blir tildelt prisen for sitt arbeid for fred mellom Etiopia og Eritrea, fredsskapende arbeid i Etiopia og fredsarbeid og diplomati i Øst-Afrika-regionen.

400 gjester følger sendingen fra Fredssenteret. Foto: Liv Astrid Sverdrup

På Nobels Fredssenter er det åpent hus. Rundt 400 gjester - deriblant mange norsk-etiopiere - følger sendingen på skjermer i museets inngangsparti og i «gulltunnelen» innenfor. Sjampanjebrusen sprettes og ballongene svever, det er skikkelig stemning, feiringen er i gang.

Kl. 11.05: Utstillingsteamet på Fredssenteret forlater ballongene; de løper for å jobbe og oppdatere de faste utstillingene etter å ha lyttet til kunngjøringen og Nobelkomiteens begrunnelse.

«Nobels hage» er oppdatert. Foto: Nobels Fredssenter

Kl. 14.00: Utstillingen i «Nobels hage» er oppdatert med foto og en kort tekst om Abiy Ahmed. Bildet har de fått av Scanpix - som satt klare til å skaffe dem det så fort tildelingen var klar. Skjermen til fotoet sto klar i det mørke rommet, kun opplyst av hundrevis av små led-lamper og skjermene med bilder av alle fredsprisvinnerne siden Frédéric Passy og Henry Dunant fikk den i 1901.

Kl. 18:00: «Fredsprisvinnerne» er også blitt oppdatert med Etiopias statsminister. Her finner vi mer utfyllende informasjon. Denne utstillingen er digital og finnes også på nett.

Lørdag 12. oktober: Paneldiskusjon

Paneldiskusjon om årets tildeling. Foto: Nobels Fredssenter

Foredrag med Nobelkomiteens leder Berit Reiss-Andersen og paneldiskusjon om tildelingen på Nobels Fredssenter, med inviterte eksperter på årets pris.

- For oss er dette en slags pitch til utstillingen, sier utstillingssjef ved Fredssenteret Liv Astrid Sverdrup. - Her får vi en utdypende begrunnelse fra komiteen, og vi får mye mer å jobbe med inn mot de videre forberedelsene.

- Den morsomste perioden i året

Utstillingssjefen, utstillingsteamet og egentlig hele Nobels Fredssenter, står på hodet de neste to månedene. Slik er det hvert år, fra kl. 11 på fredagen i den første fulle uka i oktober, og fram til selve prisutdelingen som skjer 10. desember.

Liv Astrid Sverdrup med modell av utstillingsrommet. Foto: Nobels Fredssenter

- Det er litt av en periode. På åtte uker skal vi fylle et utstillingsrom på 420 kvadratmeter. Det er gjerne kompliserte tema hvert eneste år, som ingen av oss er eksperter på i utgangspunktet. Men alt må være helt riktig og hundre prosent etterrettelig, sier utstillingssjefen. Dette er den femtende fredsprisutstillingen som lages, og Liv Astrup Sverdrup har vært med på alle sammen.

- Vi begynner å få god rutine, og vi har et slags skjema med rutiner som vi følger hver gang. Det må til for at det skal gå

Les mer

Flere saker fra Museumsnytt

Museets første utstilling med hus fra Nord-Norge består av et tun satt sammen av et hus fra Olderfjord og et fjøs fra Indre Billefjord.
Museumsnytt 20.12.2019
I «Alt det vi eier» får publikum for første gang se Munchmuseets fire samlinger side om side i en utstilling. Vi kan beundre noen av Munchs mesterverk samt ikoniske verker fra Amaldus Nilsen og Ludvig O. Ravensberg.
Museumsnytt 19.12.2019
Det er en dempet side av Gustav Vigeland vi stifter bekjentskap med i denne utstillingen. De massive og ekspressive verkene som assosieres med Vigeland er byttet ut med små skisser og håndskrevne notater.
Museumsnytt 17.12.2019
Utstillingen Da Norge Brant markerer at det er 75 år siden frigjøringen av Øst-Finnmark. Utgangspunktet er en tegneserie av Kristian Krogh-Sørensen med samme navn som utstillingen. Åpningen og lanseringen av tegneserien var den 25.
Museumsnytt 16.12.2019
Sjå også artikkelen Korleis kan musea redde verda I kjølvatnet av Kulturrådet si årskonferanse hausten 2018, som handla om klimakrisa, vart det sett av ein pott på 2,1 mill. kroner til tilskotsmottakarar frå Norsk kulturfond.
Museumsnytt 13.12.2019

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt