AddToAny

Må ukependle for å beholde jobben

Må ukependle for å beholde jobben
Når arbeidsplasser flyttes over store avstander, har de ansatte ofte ikke noe annet valg enn å bli med på flyttelasset. Livet leves på to steder, med de kostnader det medfører, både økonomisk og personlig.
Hver søndag ettermiddag setter Gunvor Thomassen (61) seg på bussen fra Arendal til Stavanger. Hun så ikke noen annen utvei enn å følge med på lasset da jobben i DFØ ble sentralisert i desember 2015.

Fra hun går ut døren hjemme til hun er fremme i leiligheten hun deler med en kollega i Stavanger, tar det omtrent seks timer. Togreisen hjem igjen hver torsdag er ørlite raskere. Thomassen har regnet seg frem til at reiser, pendlerbolig og mat koster henne minst 8000 kroner hver måned. Etter det første året i Stavanger var det slutt på at arbeidsgiveren, Direktoratet for økonomistyring (DFØ), bidro til potten.

Var redd for å stå uten jobb. 61-åringen stortrives i jobben. Kollegene er hyggelige, arbeidsoppgavene spennende og kompetansenivået beskriver hun som «enormt». Likevel skjønner hun ikke helt hvorfor hun for noen år siden valgte å hoppe på denne løsningen.
- Der og da var jeg nok veldig redd for å ende opp uten noen jobb. Nå i ettertid vet jeg at mange at kollegene mine fant seg nye stillinger, og at jeg trolig hadde funnet noe jeg også.
Thomassen ble innkalt til en rekke intervjuer, men var aldri den som til slutt sto igjen med en kontrakt. Hun ble engstelig for å oppleve det samme som i 2003, da hun ble gående arbeidsløs en god stund etter at telegiganten Ericsson hadde lagt ned avdelingen sin i Grimstad.
- Derfor bestemte jeg meg på et tidspunkt for at jeg ikke skulle sende noen flere søknader. Der var slitsomt både for meg og familien å leve i uvisse.

- Pendling mitt lodd i livet. De var bare fire av nesten 30 som bestemte seg for å følge med en av sjefene til Stavanger. Da Thomassen først hadde tatt avgjørelsen, gjorde hun det med en postitiv innstilling. Pendling var ikke akkurat noe nytt for henne. I over elleve år hadde hun reist tur retur Tromøya-Kristiansand hver dag. Det tok omtrent tre og en halv time.
- Det var nesten mer slitsomt enn å reise to ganger i uken. Det er visst mitt lodd i livet å pendle, ler Thomassen.
Hadde forholdene ligget til rette for det i 2015, hadde hun gjerne forlatt Agder en periode og flyttet til Stavanger med mannen. Men han har vært alvorlig syk og mye inn og ut av sykehus, så det har ikke vært noe alternativ.
- Ellers kunne man jo for så vidt sett på dette som en ny mulighet i livet.

Vanskelig med sosialt liv. Med en mye syk mann der hjemme, har det ofte vært tungt å L sette seg på bussen, vel vitende om at hun ikke er hjemme igjen før fire dager senere. I tillegg går ukependlingen hardt utover det sosiale livet.
- Når jeg først er hjemme, må jeg prioritere familien. Det blir lite tid til venner og bekjente. Å delta på regelmessig trening eller i klubber, er helt håpløst! I tillegg kommer utgiftssiden. Det koster henne minst 8000 kroner hver måned å jobbe så langt unna. De første 13 månedene fikk pendlerne et tilskudd på 5000 kroner til å dekke boutgifter. Det kan man klare seg med dersom man finner noen å dele en leilighet med. De fikk også dekket fire hjemreiser i året.
Til høsten fyller hun 62 år. Da vil hun kunne gå av med AFP den dagen hun finner det for godt. Hun både gleder og gruer seg.
- Jeg gleder meg egentlig ikke til å slutte å jobbe. Men det skal bli godt å få tilbake et sosialt liv. Neste år legger Bane Nor ned trafikksentralene i Narvik, Hamar, Stavanger og Kristiansand. Kjetil Drøsdal i Stavanger blir kun med til Bergen om han må.

Fra og med januar 2020 skal Kjetil Drøsdal ha Bergen som arbeidssted. Det har Bane Nor bestemt. Da legger de ned trafikksentralen i Stavanger, og de 16 ansatte må begynne å jobbe der de får muligheten - eller finne seg noe annet å gjøre.
- Vi fikk tre alternativer. Enten en flyttegodtgjørelse på 25 000 kroner og dekket flyttelass - etter billigste anbud, støtte til pendlerbolig og hjemreise annenhver uke eller en sluttpakke med rådgivning til å finne ny jobb, sier Drøsdal.
Sluttpakken tilsvarte et halvt års lønn uten tillegg. Pendlertilleggene gjelder i to år og utbetales og skattes som vanlig lønn.

Vanskelig. Drøsdal er usikker på hva han velger å gjøre.
- Selv om jeg bare er en skjorte og en sjel, har jeg etablert meg i Sandnes. Det er her jeg vil bo. Men for andre blir det vanskeligere. Bane Nor har ikke brydd seg om for eksempel familiesituasjonen til de ansatte da de kom med tilbudene. De har bare sett på sine egne behov. Jeg synes det har vært en vanskelig prosess.
Da tenker han på valgfriheten som de ansatt
Les opprinnelig artikkel

Flere saker fra Posthornet

Sentralt tillitsvalgte i Posten Bring Bildrift er forberedt på et krevende tariffoppgjør, men melder foreløpig om ro i rekkene.
Posthornet 15.04.2024
Nesten 25 år etter at Posten solgte Postgirobygget i Oslo, har den siste gjengen flyttet fra «Kjelleren».
Posthornet 15.04.2024
Blomstringen av kirsebærtrærne er en stor begivenhet mange steder i verden. Trærne i Washington blomstret rekordtidlig i år, og en unormalt varm mars måned er forklaringen.
Posthornet 15.04.2024
Faner har vært brukt i lang tid, av egyptere og kinesere for 1000 år siden, i korstog og av vikinger opp igjennom historien. Senere har laug og frivillige organisasjoner brukt faner.
Posthornet 15.04.2024
Det sentrale tillegget i Spekter-virksomhetene er satt til nesten 14.000 kroner. Nå skal det forhandles lokalt.
Posthornet 15.04.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt