AddToAny

Må søke om navna minnelund

Må søke om navna minnelund
- Det hender vi oppdager at noen har anlagt navna minnelund uten at dette er søkt om. Men i følge gravferdsloven skal man søke om å etablere navna minnelund, slår Åse Skrøvset, rådgiver gravplassaker fast.
Det er blant annet når hun får inn forslag til lokale vedtekter, at hun oppdager navna minnelunder som ikke er søkt godkjent.

Er en vesentlig endring
En ny navna minnelund regnes som en vesentlig endring av gravplassen. Ifølge gravferdsloven kan ikke slike vesentlige endringer skje uten tilslutning fra kommunen og godkjenning fra bispedømmerådet.

Normalt sett utarbeider gravplassforvaltninga en plan, som deretter vedtas av kirkelig fellesråd og godkjennes i bispedømmerådet, eller av kommunen og fylkesmannen der det er kommunal forvaltning. Mange bruker landskapsarkitekt til dette planarbeidet.
Siden bispedømmerådene ikke har egen plankompetanse, får jeg de fleste søknadene om navna minnelund til uttalelse, sier Skrøvset.

Beskriv planen
Hun anbefaler at planen for en navna minnelund skal inneholde gode tegninger og beskrivelser av hvordan den er tenkt etablert. Godkjenningsmyndighetene må lett kunne danne seg et bilde av hvordan den navna minnelunden skal bli. Skrøvset anbefaler også at gravplassmyndighetene forhører seg med andre som allerede har etablert navna minnelund, for å få gode tips til hvordan det nye anlegget kan forvaltes og driftes.
Følg det forskriften sier med hensyn til planmateriale og beskriv planen, sier hun.

At forvaltningen mener de har få ressurser til å lage en plan, er ikke akseptabel grunn til å hoppe over plan- og søknadsprosessen.

Vi kan ikke fire på lovens og forskriftens krav om planer og kvalitet, understreker hun.

Må rette opp mangler
Søknader som har kommet inn etter at en ny navna minnelund er etablert, har så langt ikke medført stenging eller fjerning av deler av anlegget.

Men det har vært tilfeller der den navna minnelunden har vært mangelfullt utformet eller det har manglet gravkart i henhold til lovverket, sier hun.

Kort behandlingstid
Ifølge Skrøvset får man som regel kjapt svar på søknaden.

Svarfristen er en måned, så man får vanligvis svar innen da. Jeg tror de fleste bispedømmeråd er raske med å svare på slike godkjenningssøknader, sier hun.

Selv om gravferdsloven krever søknad om godkjenning av en ny navna minnelund, skal ikke det være et uoverkommelig arbeid. Innhold og omfang i en gravplassplan kan tilpasses slik at den beskriver og illustrerer det som skal etableres. Planmaterialet som skal sendes inn til godkjenning, er i stor grad det samme som gravplassforvaltninga uansett trenger for å bygge den navna minnelunden.

Det er som regel ikke nødvendig å søke etter plan- og bygningsloven når en navna minnelund skal etableres på en eksisterende gravplass. Unntaket måtte være hvis man lager et svært stort anlegg, sier Skrøvset.

Navna minnelund
Navna minnelunder har vist seg å bli et svært godt mottatt tilbud. Mange forvaltninger ønsker å etablere disse minnelundene. Vi vil bruke våre nettsider til å presentere minnelunder med tekst og bilder.

Les mer om navna minnelunder på Gravplassen.no

FAKTA
Anlegging av navna minnelund:
Vurderer du å anlegge navna minnelund på din gravplass? Da kan du kontakte Åse Skrøvset og få tilsendt nyttig informasjon om hva en navna minnelund er, og råd for hvor og hvordan den bør anlegges.

Telefon: 958 78 444 E-post: as888@kirken.no
Gravferdsloven § 4 sier:
Anlegg m.v. av gravplass og krematorium.

Anlegg, utvidelse, nedleggelse eller annen vesentlig endring av gravplass og bygninger på gravplass kan ikke skje uten etter tilslutning fra kommunen og med tillatelse fra bispedømmerådet. Bispedømmerådet kan sette vilkår for tillatelsen.

FAKTA
Anlegging av navna minnelund:
Vurderer du å anlegge navna minnelund på din gravplass? Da kan du kontakte Åse Skrøvset og få tilsendt nyttig informasjon om hva en navna minnelund er, og råd for hvor og hvordan den bør anlegges.

Telefon: 958 78 444 E-post: as888@kirken.no
Gravferdsloven § 4 sier:
Anlegg m.v. av gravplass og krematorium.

Anlegg, utvidelse, nedleggelse eller annen vesentlig endring av gravplass og bygninger på gravplass kan ikke skje uten etter tilslutning fra kommunen og med tillatelse fra bispedømmerådet. Bispedømmerådet kan sette vilkår for tillatelsen.

Sendes til himmelen
De som leter etter alternativ til en ordinær begravelse, har nå fått et nytt tilbud. Etter kremasjon blir urna løftet opp i verdensrommet av en stor ballong. På 30 000 meters høyde åpner urna seg og asken spres utover i en «mild kaskade»,

Noen tenker at dette er flott, andre mener det er helt sprøtt. Men det kommer, og vi har fått god respons, sier Pia Cyr&i, daglig leder for begravelsesbyrået Den siste reisen.

Hun har lansert tilbudet i samarbeid med det britiske selskapet Aura flights. Foreløpig er ingen norske urner sendt ut i rommet.

Hvis den avdødes aske sendes ut fra Sheffield i Storbritannia, koster dette cirka 21 000 kroner. Hvis asken sendes ut fra egnet sted i Norge, med klarsignal fra Fylkesmannen og luftfartsmyndighetene, koster det cirka 31 000 kroner.

Ballongen er av naturlig lateks, og urna spores opp via GPS. Et kamera skal gi de etterlatte en videosnutt av askespredningen.

Ingen god løsning, sier biskop Halvor Nordhaug som mener askespredning fratar etterlatte muligheten for å ha et gravsted å gå til.

Bransjedirektør i Virke gravferd, Gunnar Hammersmark, mener dette føyer seg inn i en utvikling av mer personlige og tilpassede overgangsriter.

Red anm.:
Kilde: Vårt Land

Departementet har i en uttalelse fra 2018 sagt at denne «gravferdsformen» ikke er i tråd med lovverket og derfor ikke kan gjennomføres i Norge.
Les opprinnelig artikkel

Flere saker fra Gravplassen

Meldingen var: «Styret har valgt å terminere avtalen med ditt firma, Svart på Kvitt».
Gravplassen 10.10.2022
Søppelet hoper seg opp på gravplassene i Narvik. Nå ønsker driftslederen at reglene skjerpes. (Foto: Torgeir Mathisen) Driftsleder, Torgeir Mathisen. (Foto: Privat)
Gravplassen 10.10.2022
Av gravplassloven § 21 følger det at gravplassmyndigheten fastsetter vedtektene for gravplasser. Vedtektene skal godkjennes av Statsforvalteren i Vestfold og Telemark før vedtektene kunngjøres og trer i kraft.
Gravplassen 10.10.2022
Gravplassen 10.10.2022
Hvert fjerde år arrangerer den nordiske foreningen for gravplasser og krematorier nordisk kongress. 14. - 16. september gikk arrangementet av stabelen i Tampere, Finland.
Gravplassen 10.10.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt