AddToAny

Luftslottet på Sukkerbiten

Ragna Fjeld er kritisk til Fotografihuset og Journalistens dekning.
Juli 2019 har ikke vært en god måned for tilhengerne av det planlagte fotosenteret på Sukkerbiten. I tur og orden har både Aftenposten, Dagsavisen, DN, Morgenbladet og Nettavisen advart mot det omstridte byggeprosjektet, med henvisning til at det ikke finnes fornuftige grunner til at Fotografihuset AS skal legge beslag på den siste ubebygde sjøtomta i Bjørvika. Klassekampen har dessuten satt et kritisk søkelys på prosjektet gjennom en hel artikkelserie.

Journalistenes eget fagblad virker derimot lite opptatt av å synliggjøre den heftige lokaliseringsdebatten, derunder muligheten for omregulering av Sukkerbiten til friområde.

I en artikkel i Journalisten den 11. juli blir motstanden mot fotosenterets beliggenhet bare nevnt i forbifarten, mens daglig leder for Fotografihuset AS helt uimotsagt får slippe til med sine synspunkter. Dette virker påfallende, ettersom byggeprosjektet reiser en lang rekke spørsmål som ikke minst bør interessere journalister. Som for eksempel:

- Hvordan kan det ha seg at et fotosenter «bare kan være levedyktig på Sukkerbiten», slik ledelsen i Fotografihuset AS hevder i Klassekampen?

- Hvis det virkelig er slik at Fotografihuset AS brenner for fotografiet, hvorfor har ikke stiftelsen markert seg med synlige publikumsrettede aktiviteter i løpet av de 15 årene den har eksistert, men nesten utelukkende konsentrert seg om å jakte på en passende tomt? Som direktør Ingrid Nilsson ved Norges nasjonale fotomuseum (Preus) sier til Klassekampen: «Det prates mye om bygg og beliggenhet, men jeg savner snakk om innholdet i bygget.»

- Er det rimelig at skattebetalernes penger brukes til å overbevise de samme skattebetalerne om at et fotosenter nødvendigvis må ligge på byens siste sentrale sjøtomt? Ifølge Fotografhusets egen finansieringsplan for 2020 skal 1 million offentlige kroner settes av til «PR og strategisk kommunikasjon». Samtidig har Fotografihuset søkt om 3 millioner kroner i offentlige midler.

- Er fotosenterets planer realistiske? Ifølge egne anslag må senteret ha 30 prosent offentlig driftsstøtte (som det foreløpig ikke er gitt tilsagn om) og 250.000 besøkende årlig for å dekke husleien for lokalene i Hav Eiendoms nybygg. Til sammenligning hadde Astrup Fearnley-museet 138.000 besøkende i 2018, som museet selv har betegnet som "et godt år". Besøket ved Munch-museet har siden 2015 vært fra 170.000, og aldri over 255.000.

- Hvem skal betale regningen hvis Fotografihuset AS ikke lykkes med å trekke en kvart million besøkende årlig?

- Hvem tjener på utbyggingen av Sukkerbiten? Hvis Fotografihuset AS ikke lykkes med sine ambisjoner, og det offentlige ikke trer støttende til for å dekke underskuddet, vil fotosenteret måtte flytte ut av nybygget. Da vil Hav Eiendom sitte igjen med en uhyre attraktiv næringseiendom i Oslos sjøkant, der leietakere med store finansielle muskler kan flytte inn. Det tjener verken fotosenteret eller det norske fotomiljøet, men fremfor alt: Det tjener ikke Oslos befolkning, som dermed mister muligheten til å få et grønt, gratis, ubebygd parkområde foran Operaen og Munch-museet, tilrettelagt for fleksible aktiviteter knyttet til friluftsliv og sjøen.

- I lys av ovenstående, er Fotografihuset AS mest av alt nyttige idioter for Hav eiendom, som har som overordnet målsetning å tjene mest mulig penger på å bebygge Oslos sjøfront? Gjeldende regulering forlanger at en eventuell bygning på Sukkerbiten delvis skal avsettes til kulturformål, derfor er kanskje fotosenteret påskuddet Hav trenger for å kunne sette i gang med sitt byggprosjekt?

Dette er bare noen av de mange spørsmålene som journalister bør kunne forventes å stille i forbindelse med utbyggingen av Sukkerbiten.

At pressens eget fagblad velger å ikke stille et eneste av dem, gir heldigvis ikke et representativt inntrykk av journaliststandens kritiske sans.

Slik ser Sukkerbitens venner for seg at det kan se ut. Laget av Adrian Lombardo, Link Arkitektur. 3D-modell Bjørvika utvikling

Image-text:

Ragna Fjeld og Sukkerbitens venner mener det ikke kan bli et fotografihus på Sukkerbiten i Bjørvika. Her en anonym skisse sendt inn til arkitektkonkurransen for Fotografihuset.

Les mer

Flere saker fra Journalisten

Kollektivselskapet Ruter med strengt kontraktsforslag. Oslos kollektivtrafikk-selskap Ruter foreslår nye krav til busselskaper som ønsker å trafikkere linjer sør i Oslo, skriver Vårt Oslo.
Journalisten 22.01.2020
Nå er Aftenposten-journalistene Skup-nominerte med sin journalistikk fra Midtøsten.
Journalisten 22.01.2020
Staben fortsetter å vokse. «Hei! Her kommer en av mange slike meldinger det kommende året», skriver E24s sjefredaktør Gard L. Michalsen i en e-post tirsdag kveld. Etterfulgt av et smilefjes. Vedlagt er det en pressemelding.
Journalisten 21.01.2020
Ingen engasjerte brukerene like mye som Rights.no.
Journalisten 21.01.2020
Ny undersøkelse om seksuell trakassering i mediebransjen.
Journalisten 21.01.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt