AddToAny

LUFTIG ROTUR PÅ NÆRØYFjORDEN

LUFTIG ROTUR PÅ NÆRØYFjORDEN
Vi rodde sognefæring i Norges vakreste fjord, et fleksibelt fartøy som tillot landgang overalt. Nærmere kulturhistorisk eventyr er det vanskelig å komme.
Er det noe med strøm man må passe på?

- Nei, ikke noe spesielt. Ved flo går han den veien og ved fjære går han den andre veien. Ellers er det ingen strømmer som jeg kjenner til, svarer den gråhårede melkegeitebonden Svein Tufte. Vi står i fjæra ved Bakka, i Nærøyfjorden. Den ligger blank og stille, med stupbratte fjell som speiler seg i det grønne vannet. Hit har vi funnet veien for å leie båt og utforske verdensarven. Tufte smiler og overlater oss en sognefæring med to årepar, redningsvester og et laminert kart. Han er født i 1954, men roing av sognebåt var en saga blott da han var guttunge.

- Motorbåten kom tidlig på 1900-tallet. Da jeg var barn, var det ikke roing. Folk hadde påhengsmotor.

I dag har Tufte mer enn nok med å passe på de 70 melkegeitene sine. Men han har god oversikt over båttrafikken i Bakka-sundet der fjorden bare er 250 meter bred.

- Hver dag passerer rundt 28 båter.

Det største skipet som har passert her, er på 30 000 tonn, sier Tufte. - Nærøyfjorden er vakker året rundt, men turglade sprekinger bør enten komme til motbakkeløpet Rimstigen opp, i slutten av juli, eller Verdensarv-vandringen, som foregår i september, og der jeg selv er guide, tilføyer han.Å VÆRE I SIGET Planen er å ro så langt vi orker, eller til vi ser et sted vi må i land. Vi skal ro mye. Vi skal gå mye. Begge deler på min topp tre-liste over det beste man kan gjøre her i livet. Bevegelsesglede. Euforien over å komme i gang med rotak på en stille og usannsynlig vakker fjord.
Gå til mediet

Flere saker fra Fjell og Vidde

Roald Amundsen og Sonja Henie kom hit for å trene. Turfolket og kiterne for å nyte. Nå kommer yogafolket for å meditere. Hva er greia med Finse?
Fjell og Vidde 05.12.2023
Store skiopplevelser med små barn.
Fjell og Vidde 05.12.2023
På Biri, midt i hjertet av langrenns-Norge, ligger fabrikken til Madshus. De har produsert langrennski siden 1906, og er verdens eldste skimerke. Hos Madshus finner du mennesker som lever for skisporten, som er proppfulle av kunnskap og ideer. Lidenskap og høyteknologi, håndverk og laserpresisjon går hånd i hånd.
Fjell og Vidde 05.12.2023
DNT jobber for å få enda flere ut i naturen. Men bruken må skje på naturens premisser og med hensyn til lokale og andre interesser.
Fjell og Vidde 05.12.2023
Tre dikt om naturen. Av nobelprisvinnaren Jon Fosse.
Fjell og Vidde 05.12.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt