AddToAny

LO og Virke enige om lønnsøkning og bedre pensjon

LO og Virke enige om lønnsøkning og bedre pensjon
Økt kjøpekraft, lavlønnstillegg og slitertillegg. Det er hovedresultatet i lønnsoppgjøret for de ansatte i handels- og servicebransjen.
En dag før fristen og uten nattarbeid: LO og arbeidsgiverorganisasjonen Virke signerte torsdag ettermiddag forhandlingsprotokollen i årets lønnsoppgjør. Resultatet er, ifølge partene, økt kjøpekraft til alle, ekstra til lavlønte og en bedre AFP-ordning. Den økonomiske ramma er på 2,8 prosent, lik den fra meklingsresultatet mellom LO og NHO; partene som var først ut i årets lønnsforhandlinger.

Oppgjøret mellom LO og Virke gjelder rundt 16.000 LO-medlemmer i handels- og servicenæringen. Totalt 18 tariffavtaler er forhandlet i løpet av den siste uka. Landsoverenskomsten mellom HK og Virke og Grossistoverenskomsten mellom Transportarbeiderforbundet og Virke er de største.

Ulikt kronetillegg

HK-Nytt får opplyst at det ikke gis et likt generelt tillegg og lavlønnstillegg til alle avtalene i dette oppgjøret. Det er ulike innretninger på kronetilleggene, avhengig av blant annet tillegg som allerede er gitt som resultat av garantilønnsbestemmelser i tariffavtalene. Protokollene var ikke gjort tilgjengelige da denne saken ble publisert, men ifølge informasjon på Virkes nettside gis det et generelt tillegg på 1,30 kroner i timen og et lavlønnstillegg på 2,50 kroner i timen (det siste til avtaler som gjennomsnittlig ligger under 90 prosent av industriarbeiderlønn) til alle Virke-avtalene bortsett fra Landsoverenskomsten og tilsvarende avtaler med HK og Grossistoverenskomsten med NTF. Grunnen til det, er at disse avtalene har økt garantilønna fra 1. februar, og at disse tilleggene er regnet inn i ramma. Det gis altså ikke ytterligere lønnstillegg i disse avtalene.

Arbeidstakerne fornøyd

LOs forhandlingsleder Peggy Hessen Følsvik sier til HK-Nytt at de er tilfredse med å ha kommet i mål med disse forhandlingene.

- Vi er fornøyd med oppgjøret, som er i tråd med frontfaget. Vi har sikret medlemmene økt kjøpekraft, og fått til et solid løft for de lavest lønte, sier Følsvik.

Partene er også enige om å slutte seg til det LO og NHO ble enige om når det gjelder avtalefestet pensjon (AFP).

- Det betyr at vi har tettet hull som finnes i dagens ordning, og vi har sikret sliterne en egen ytelse, sier Følsvik.

Det siste, «slitertillegget», betyr et årlig påslag til de som går av med pensjon når de er 62, 63 eller 64 år, og som ikke klarer å jobbe ved siden av.

I tillegg skal altså AFP-ordningen utredes med tanke på å gjøre tidligpensjonsordningen mer forutsigbar og rettferdig.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

FORNØYD: Inger Lise Blyverket i Virke er glad for at resultatet er tilpasset deres avtaler for handels- og servicebransjen.

Martin Guttormsen Slørdal

Arbeidsgiverne fornøyd

- Vi har greid å gjennomføre et oppgjør som både er samordnet, og som har hatt rom for forbundsvise tilpasninger. Konstruktive forhandlinger har ført oss i mål, sier forhandlingsleder Inger Lise Blyverket i Virke.

Hun er glad for at de ikke fikk en blåkopi av meklingsprotokollen fra LO/NHO-oppgjøret, men at resultatet er tilpasset deres avtaler og bransjer.

- Resultatet, med ramma på 2,8 prosent, er i tråd med LO/NHO-resultatet. Det har gitt en moderat lønnsøkning og reallønnsvekst. Vi er lojale mot frontfaget, men jeg er samtidig glad for at vi har fått til resultater som er tilpasset våre avtaler, sier hun til HK-Nytt.

Blyverket forteller at partene har brukt lite tid på å diskutere AFP i forhandlingene. Det ble tidlig klart at de ville tilslutte seg AFP-løsningen fra LO/NHO-resultatet.

- Jeg er glad for at AFP nå skal utredes videre, og ser fram til å delta i det arbeidet. Vi må få på plass en AFP som vil øke oppslutningen om tariffavtaler og AFP, sier Virke-direktøren.

Medlemmene bestemmer

Forhandlingsresultatet skal nå ut til medlemmene som er omfattet av disse tariffavtalene. Fristen for å stemme ja eller nei til det som er forhandlet fram, er satt til 30. mai. Følgende LO-forbund har avtaler med Virke: HK, Transportarbeiderforbundet, EL og IT Forbundet, Fagforbundet, NTL, Arbeidsmandsforbundet og Fellesforbundet.

Gå til mediet

Flere saker fra HK-Nytt

HK-Nytt 22.04.2024
De siste sju årene har Otto Egil Sætre tjent det samme. I desember fikk han tariffavtale og et solid lønnshopp.
HK-Nytt 22.04.2024
Sebastian Belter er hovedstillitsvalgt i H&M, men får fortsatt hjelp av kona til å velge klær. Nå har han vært med på å forhandle lønna for landets butikkansatte for første gang.
HK-Nytt 22.04.2024
HK-Nytt 22.04.2024
Gunn Stubergh er en av dem som har fått en rund og blank påskjønnelse etter mer enn 25 år på samme arbeidsplass.
HK-Nytt 22.04.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt