AddToAny

Livsfarlig trygghetsfølelse eller billig sikkerhetstiltak?

Livsfarlig trygghetsfølelse eller billig sikkerhetstiltak?
De ser ut som en fotgjengerovergang, men bilene har likevel ikke vikeplikt. Dessuten mangler de fotgjengerskilt og sebrastriper. Ikke rart at brukerne opplever det som utrygt og vanskelig å bruke såkalte tilrettelagte kryssinger.
Nå har Transportøkonomisk Institutt (TØI) på oppdrag fra Statens vegvesen laget en rapport om disse tilrettelagte krysningene. Etaten har fått tilbakemeldinger om at brukerne ikke opplever overgangene som intuitive og inkluderende, og at de rett og slett fungerer som en barriere for enkelte trafikantgrupper.
Fram til i dag har det vært lite dokumentert kunnskap om tilrettelagte kryssinger, både når det gjelder praksis for hvor de brukes og hvordan de fungerer for ulike trafikantene. TØI-forskerne har som grunnlag for rapporten både sett på dagens praksis, gjort videoobservasjoner på aktuelle steder, foretatt vegkantundersøkelser med brukere av kryssingene, samt intervjuet fokusgrupper blant brukerne, som eldre, svaksynte, foreldre og bilførere.

Hvor brukes tilrettelagte kryssinger
Tilrettelagte kryssinger er i dag i bruk på 53 steder rundt om i landet, på steder hvor gangfelt ikke er anbefalt. De har ikke sebrastriper og de kjørende på vegen har ikke vikeplikt for fotgjengere. Tilretteleggingen består som regel i nedsenket kantstein og det kan være en deleøy (refuge) på vegen.
Hensikt
Gå til mediet

Flere saker fra Våre Veger

Inge Davik er neppe enig i at det er et scenario.
Våre Veger 21.05.2020
I 2018 skrev Våre Veger om at 400 volt kunne bli ny standard for LED-belysning på vegene.
Våre Veger 21.05.2020
Oslo bruker mye penger på å ruste opp gater og veger. Flere prosjekter blir ferdige i år.
Våre Veger 21.05.2020
Høyspent gangog sykkelveg
Våre Veger 21.05.2020
Når Hesselberg er i ferd med å sluttføre sitt nye hovedkontor rett ved E6 på Lindeberg nord for Oslo, er det ikke hvilke som helst maskiner som tillates brukt.
Våre Veger 21.05.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt