AddToAny

Livet på innsiden av Landbruksdepartementet

Krisekommunikasjon, gylne øyeblikk og 18 forskjellige statsråder. Ståle Norang sitter igjen med mange opplevelser og refleksjoner etter 44 år i hjertet av norsk landbrukspolitikk.
7. juni 1978 var datoen Ståle Norang troppet opp på sin første dag som førstesekretær i Landbruksdepartementet. Mange statsråder og stillingstitler senere, nærmere bestemt i september i fjor, ble Norang det han selv beskriver som mer eller mindre pensjonist.
- Jeg har fått oppleve et langt spenn av Landbruksdepartementets liv, forteller Norang under et foredrag i regi av Norsk Landbruksjournalistlag.

Stort ansvar
I det spennet inngår en lang rekke statsråder, som i gjennomsnitt har sittet i rundt to år.
- Det har vært interessant å jobbe med og for dem. Jeg vil si at man bør tenke seg nøye om før man takker ja til å være statsråd. Man hører mye snakk om 24/7-jobber, men det er ikke nok timer for en minister. Du sitter med ansvaret. Sandra Borch sa det var som å hoppe inn i en orkan, og det er kanskje en grei beskrivelse, sier han.
Norang stusser litt på at Landbruksdepartementet aldri er med på medienes lister over de tunge og viktige departementene når regjeringskabalen legges.
- Det er påfallende hvor mange profilerte og dyktige politikere vi har hatt som landbruksministre, mange begynte karrieren sin og markerte seg i politikken gjennom denne rollen, sier han.

En motvekt til statsråden
De 18 landbruksministerne Norang har jobbet for har representert en rekke partier og politiske retninger. For de ansatte i departementet er oppgaven uansett den samme, de fungerer som et sekretariat for statsråden.
- Kåre Willoch sa en gang at embetsfolkets viktigste oppgave er å forsvare statsråden, mot seg selv. Det er en grei beskrivelse. Et godt embetsfolk er ikke et ja-folk, de er en motvekt som sier nei og korrigerer, sier Norang og kommer med et eksempel:
- Hans Ystgaard var landbruksminister like før krigen. Han kom fra Sparbu, og før han reiste til Oslo lovte han sine sambygdinger å ordne opp i en vei de ønsket å få bygd. Men tiden gikk, og ingen vei kom. Da tr
Gå til mediet

Flere saker fra Bondebladet

Debatten har gått friskt i sosiale medier etter at Q-Meieriene lanserte Klimamelk og Tine Fremtidsmelk. Folk er skeptiske.
Bondebladet 28.09.2023
- Vi har merket et visst påtrykk fra kundene. Men vi er mest engstelige for dem som ikke tar kontakt og murer seg inne alene med sine utfordringer når vi bør stå sammen.
Bondebladet 28.09.2023
Brannvesenet klarte å redda livet til 15 av sauene som blei tatt av vatnet då holmen dei beitte på, forsvann i den flaumstore elva. Seks daude sauer blei henta opp.
Bondebladet 28.09.2023
Norges Bondelag mener vi bør nå jordvernmålet raskere enn regjeringa legger opp til. - Et areal tilsvarende all dyrka mark på øya mi forsvinner annethvert år, sier John Erik Skjellnes Johansen.
Bondebladet 28.09.2023
Det er fremsatt krav om ekstraordinært Årsmøte i Nortura, med valg av styre som eneste sak. I den forbindelse fikk valgkomiteen den 5. september i oppdrag fra ordfører om å komme med en innstilling til det ekstraordinære årsmøtet. Årsmøtet er berammet til 3. oktober.
Bondebladet 28.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt