AddToAny

Livet midt i katastrofen

Livet midt i katastrofen
På 11 dager i mai ble 243 mennesker drept, 1910 mennesker ble skadet og mange tusen familier mistet sine hjem. Menneskene i Gaza var fanget i bomberegnet, uten noen steder å flykte til.
- Vi skulle feire at ramadan var over med venner og familie, forteller Lila, som jobber for Norsk Folkehjelp i Palestina. Men istedenfor feiring og glede eskalerte konflikten mellom Israel og palestinerne, og Lila og familien ble fanget i sine egne hjem mens bombene haglet over Gazastripen.
Det er dag 10 av bombingen og Lila forteller at det eneste de kan gjøre er å holde seg inne og vente.
- Vi bare venter på neste bombe som kan komme om fem minutter - eller ti minutter. Ventingen er som et mareritt. Vi holder rundt hverandre og prøver å trøste barna som er livredde, forteller hun.
Lila bor i Khan Younis, sør i Gaza, sammen med ektemannen, sine barn på elleve og syv år og en liten baby på fem måneder. Broren hennes og hans familie bodde i et område som tidlig ble rammet av bombene og de måtte flykte. I går flyttet de inn hos Lila.
Lila har forsøkt å gjøre leiligheten så trygg som mulig. Hun har ryddet et område lengst mulig unna vinduene. Hun har fjernet pynt av glass og bildene på veggene. Hun har også pakket en sekk med de mest nødvendige tingene i tilfelle de må rømme raskt.
- Jeg rakk aldri å handle inn et lager av mat og nødvendigheter til babyen, så vi lever på et minimum, forteller hun.
Gjennom Teams kan jeg sitte i trygge Norge og høre drønnene fra bombene som faller rett utenfor leiligheten til Lila. «Hører du?», sier hun. «Det er bombene». «Kan du vente litt? Jeg må se til barna».
- Drønnet fra bombene er forferdelig, forteller Lila. - Jeg bor i
Gå til mediet

Flere saker fra Appell

Norsk Folkehjelp har samarbeidet med Jobbsjansen siden 2015. Vi har derfor spurt Jobbsjansen Stovner, Jobbsjansen Asker og Jobbsjansen Sagene, om hvorfor de valgte nettopp Kvinner Kan for sine deltakere.
Appell 28.09.2021
For likestillingen i Norge er det viktig at kvinners stemmer blir hørt og har sin naturlige plass i arbeidslivet, politikken og i samfunnet for øvrig. Vi er på god vei, men det gjelder ikke alle kvinner. Det er derfor vi i Norsk Folkehjelp engasjerer oss i arbeidet og kampen for et likestilt samfunn også for minoritetskvinnene. Like muligheter og rettigheter for alle skal ikke bare være ord.
Appell 28.09.2021
Jeg er leder for en katolsk kvinnegruppe. Jeg vil fortelle dere om dagene med «Joao». «Joao» var en bombe. Når noen sa at «Joao» hadde falt, visste vi at en bombe hadde eksplodert. Den massakrerte, og alt ble ødelagt. Min historie hendte på den tiden.
Appell 28.09.2021
Appell har tatt en prat med tre av de mange kvinnene som har vært viktige for utviklingen og gjennomføringen av Kvinner Kan-programmet - både internasjonalt og i vårt eget land. Felles for de tre er at de er mest opptatt av å understreke hva Kvinner Kan har betydd for dem, for kvinnene de har møtt på kursene, og for å stake ut en kvinnepolitisk kurs hjemme og ute.
Appell 28.09.2021
Kvinner Kan er eit av dei beste verktøya vi har for å få kvinner til å delta i politikk og samfunnsliv. Eg begynte å jobba i Norsk Folkehjelp i 1996 som distriktssekretær, som det heitte den gongen. Kvinner Kan-metodikken var eg godt kjent med, som ein av dei første instruktørane Arbeidarpartiet skulerte på slutten av 80-talet.
Appell 28.09.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt