AddToAny

Livet ditt ligger i et handlenett på internett

Livet ditt ligger i et handlenett på internett
Nå som alle tingene våre havner på internett stiller det større krav til sikkerhet i hjemmet. Hvorfor er vi da så slepphendte med nettsikkerheten? For de som ønsker informasjon ligger alt tilgjengelig for å kartlegge livet ditt.
- Dette huset er så automatisert som det kan få blitt. Noen samler på frimerker som hobby. Jeg prøver å skape meg et hjem hvor huset forstår alle mine behov før jeg selv egentlig er klar over at jeg har dem.
Mangus Ognedal bor i det som i 2016 ble kåret til Norges smarteste hjem av Teknisk Ukeblad. Siden har han fortsatt med å oppgradere hjemmet sitt kontinuerlig. «The internet of things» eller tingenes internett vil bli vanlig for oss alle etter hvert. Ognedal har levd et liv på nett lenge. Sivilingeniøren har siden 2012 jobbet med å helautomatisere huset sitt på Tasta i Stavanger. Ett av få produkter i hjemmet som ikke har en slags tilkobling til nett, er kaffetrakteren.
- Det er rett og slett fordi jeg ikke gidder å gjøre den smart. Det må finnes visse grenser. Jeg har troen på at dette er fremtiden, og ønsker ikke å være en som er livredd for at min informasjon skal komme på avveie. Livet mitt i det daglige er ikke interessant nok til at noen skal bruke store ressurser på å hacke huset mitt, sier Ognedal. Brå vekker
Men hvilke aktører kan tenkes å ville vite noe om livet ditt? I 2016 ble hele verden vekket. Noen følger med på hva vi gjør, og noen kartlegger oss uten at vi vet det. Cambridge Analytica kom plutselig på alles lepper da de ble kjent for sin rolle i Donald Trumps valgkampanje og Brexitbevegelsen i Storbritannia. Like før det amerikanske valget i 2016 hevdet firmaets konsernsjef at de hadde analysert personligheten til alle USAs velgere, omlag 220 millioner mennesker. Allerede i 2005 publiserte Tore Tennøe i Teknologirådet en bekymring for hvor mange spor vi legger fra oss. Teknologirådets undersøkelse den gang viste at folk flest hadde lite kunnskap om hvilke spor de etterlot seg når de snakket i mobiltelefon, sendte e-post eller surfet på internett. Dette var året før Facebook ble allemannseie.
- Dette har ikke forandret seg på 13 år. Selv ikke i dag er vi klar over den fulle og hele bredden i alle sporene vi legger igjen, og Cambrigde Analytica tok de aller fleste på senga. Her brukte man altså det man visste om enkeltpersoner til å pushe politisk reklame, sier direktør Tore Tennøe i Teknologirådet Facebook-profilene ble brukt til å skreddersy politisk budskap til enkeltpersoner. For eksempel kunne velgere med høy score på nevrotisisme (personer som lett blir bekymret, som er sårbar overfor kritikk fra andre og usikre på seg selv) og planmessighet få annonser med budskap om innbrudd i hjemmet, og våpen som et sikkerhetstiltak. Mer introverte velgere kunne få se et bilde av far og sønn på andejakt, med budskap om tradisjon og familieverdier. Den psykologiske profileringen ga et ekstra lag til Trump-leirens analyser.
- I hvor stor grad det ga utslag på valgresultatet, er imidlertid omstridt. Det som imidlertid er sikkert er at det en gang for alle viste oss hvor sårbare vi er dersom vi ikke passer på opplysningene vi strør rundt oss, sier Tennøe.
Uansett hva vi gjør i hverdagen så etterlater vi oss spor. Dette er kanskje uskyldig informasjon for de fleste, men for de rette aktørene er det vikti
Gå til mediet

Flere saker fra Hus & Bolig

Byggherreforskriften fastslår nå at all skriftlig dokumentasjon knyttet til jobben som gjøres må være formulert på en måte som alle arbeidstakere skjønner.
Hus & Bolig 20.02.2024
Tre aktører dominerer det norske dagligvaremarkedet. Det svekker konkurransen og innovasjonsevnen. Nå er det samme i ferd med å skje innenfor bank og forsikring.
Hus & Bolig 20.02.2024
Ha ingenting i huset som du ikke vet er nyttig eller synes er vakkert, var budskapet fra William Morris. Mer enn 160 år etter at han grunnla firmaet Morris & Co, er hans tekstil- og tapetkolleksjoner fortsatt ettertraktet.
Hus & Bolig 20.02.2024
Mange blir redde for hvordan det påvirker boligen når gulvet rister og vinduene klirrer ved sprengning i nabolaget. En vibrasjonsmåler kan dempe både frykt og konflikter i ettertid.
Hus & Bolig 20.02.2024
Norske husholdninger hadde 4 297 milliarder i gjeld i november 2023. Mer enn 80 prosent av husholdningenes gjeld er ifølge SSB knyttet til bolig.
Hus & Bolig 20.02.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt