AddToAny

Lever vi i en simulert virkelighet?

KOMMENTAR: Vi vet ikke helt hva materie er, eller hva universet inneholder. Og det vi ihvertfall ikke vet, er hva universet selv egentlig er, skriver Erik Tunstad.
Nyheten om at «The Matrix Resurrections» har premiere i desember, dukket nylig opp på en dataskjerm nær meg.

Ved en kosmisk tilfeldighet(?) dukket det samtidig opp en vitenskapelig artikkel om simulert virkelighet; «The Self-Simulation Hypothesis Interpretation of Quantum Mechanics» i tidsskriftet Entropy.

Fysikernes idé er her at universet simulerer seg selv til eksistens - og følgelig at verken du eller verden rundt deg «egentlig» eksisterer.

Parallellen til plottet i The Matrix er ikke perfekt. I filmen eksisterer menneskene tross alt i en form for fysisk virkelighet - dog ikke helt den de tror de lever i. De tror de hensleper sine daglige liv, nyter sin kaffe, går til sine jobber, reiser på sine ferier til Mallorca - men alt dette foregår i hodene deres.

I virkeligheten, og uten at de vet det, ligger de lenket på en forlengst ødelagt jord, og blir utnyttet som en energikilde for intelligente maskiner.

Forskjellen på dette, og fysikkens versjon av den simulerte virkelighet, er altså at i sistnevnte eksisterer det ingen bakenforliggende virkelighet i det hele tatt.

Nye og gamle ideer

Hva er det egentlig vi snakker om? La oss gå tilbake i tid:

Den nye ideen likner en litt eldre en. Den nye hevder at universet simulerer seg selv og den eldre hevder mer generelt at den virkeligheten vi ser er simulert - men legger ikke ansvaret for simuleringen noe spesielt sted - verken på universet, maskiner eller personer. Den er bare en påstand om at verden kan være simulert - fordi den muligheten finnes.

Noen av oss kjenner dataspill som The Sims og Second Life. Hvor mye datakraft trengs for å få avatarene i et slikt spill til å tro at de faktisk lever? spurte fysikeren Brian Greene for ti års tid siden i boka «The Hidden Reality». Hvor mye informasjon skal til for å få gjøre dem bevisste?

(Illustrasjon: Prostock-studio, Shutterstock, NTB)

Her mangler vi selvsagt en klar forståelse av hva bevissthet er, men vi kan tenke på spørsmålet som «Hvor mye informasjon skal til for å lure noen til å tro at det den opplever i seg og rundt seg er den faktiske virkeligheten?»

Alle som har prøvd VR vet svaret: Veldig mye mer enn det vi har idag. Men la oss si at vi hadde datakraft nok, og kunne skape inntrykket av en annen verden, komplett med tanker, sanser, følelser og omgivelser - la oss si at

Les mer

Flere saker fra forskning.no

Den lille stueplanten din har en gigantisk slektning i Tibet.
forskning.no 22.01.2022
Pingvin-biolog Audun har svaret. I går var det Penguin Awareness Day. Det er en dag der pingvinene skal få ekstra oppmerksomhet. Da ble det delt både pingvin-bilder og informasjon på internett.
forskning.no 22.01.2022
KRONIKK: Lag en liste med de ti viktigste personene i livet ditt. Plukk så ut hvilke syv som skal ha feil på sin medisinliste om de havner på sykehuset.
forskning.no 22.01.2022
Du kan forlenge livet om du oppfører deg som om du er yngre enn du er. Det tyder flere tiårs forskning på.
forskning.no 22.01.2022
Tidligere forskning tyder på at en overgang til kosthold med mer animalsk mat førte til utviklingen av en større hjerne hos tidlig mennesker. En ny kikk på saken sår tvil.
forskning.no 22.01.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt