AddToAny

Lønnsoppgjøret 2022 - blir et krevende oppgjør

Tariffoppgjøret nærmer seg med stormskritt og det meste tyder på at årets forhandlinger blir særdeles spennende.
I år er det hovedoppgjør. Det betyr at det kan forhandles om alle bestemmelsene i dagens tariffavtaler, samt om nye tema som partene ønsker å regulere. Dette i motsetning til mellomoppgjør hvor det vanligvis kun forhandles om endringer lønn.

Bakteppe for årets tariffopgjør
Også i år er det et spesielt bakteppe for tariffoppgjøret. Vi er fremdeles i en pandemi, selv om de fleste nok nå forventer at Omikron oppblomstringen er begynnelsen på slutten av pandemien, som nå har vart i to år. Samtidig bringer pandemien med seg noe usikkerhet i forkant av tariffoppgjøret. Usikkerheten dreier seg blant annet om norsk økonomi vil utvikle seg like godt som det har gjort den siste tiden, og dette har igjen betydning for hvor høy lønnsvekst Delta og de andre arbeidstakerorganisasjonene vil klare å forhandle frem for medlemmene sine.
Videre har vi akkurat lagt bak oss et mellomoppgjør hvor norske arbeidstagere har tapt kjøpekraft som en følge høy prisstigning det siste året. Prisveksten er blitt mye høyere enn det som var forventet under fjorårets lønnsoppgjør, og skyldes i hovedsak de høye strømprisene. Ifølge SSB var prisveksten i 2021 3,5 prosent, mens de foreløpige beregningene tyder på at arbeidstakerne i kommuner og sykehus fikk en lønnsvekst på rundt 2,8 prosent.
I tillegg er det mye som tyder på at industrien i privat sektor også i 2021 hadde en lønnsvekst som er høyere enn det som ble avtalt i frontfaget. I den norske forhandlingsmodellen starter nemlig lønnsoppgjøret med forhandlinger i konkurranseutsatt industri, det som kalles «frontfaget».
Gå til mediet

Flere saker fra Helsefagarbeideren

Etter to Brennpunkt-programmer om eldreomsorg i vinter, har mange hatt bekymringer for skjulte opptak.
Helsefagarbeideren 18.09.2023
Etter flere år med forhandlinger, er det nå enighet om pensjonsreglene for arbeidstakere med særaldersgrense.
Helsefagarbeideren 18.09.2023
Nestleder Bente Svenum merker stor forskjell bare på ett år.
Helsefagarbeideren 18.09.2023
Mer enn 1 av 3 kvinner oppgir helse som hovedårsak for deltidsarbeid. For menn er vansker med å få heltidsjobb den vanligste årsaken. 36 prosent av kvinnene jobber deltid på grunn av helsa. For menn er det tilsvarende tallet 20 prosent. Kilde: YS Arbeidslivsbarometer for 2023 blant norske arbeidstakere
Helsefagarbeideren 18.09.2023
Delta setter heltid på kartet. Antall heltidsstillinger som offentlig lyses ut, er kartlagt. I april og mai har organisasjonens øverste tillitsvalgte reist rundt til plasser som gjør det relativt bra.
Helsefagarbeideren 22.05.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt