- Import av soya er ikke forbundet med så mye positivt. Folk assosierer det gjerne med avskoging i Brasil, dessuten må soyaen transporteres hele veien fra Sør-Amerika. Vi har lenge tenkt på om det går an å bruke noe annet, sier May Iren Varlid Aarvold, markedsleder i Gårdsand.
Flere produsenter av and og saktevoksende kylling er tilknyttet bedriften som holder til i Vestfold. De har eget slakteri, og slakter rundt 600 000 kyllinger i året. Alle disse blir nå fôret opp på soyafritt fôr.
- Prosessen med å finne alternativ til soya startet for alvor i slutten av 2019, og vi jobbet med dette gjennom hele 2020. Ulike råvarer ble testet ut, og til slutt fant vi en kombinasjon som nå brukes i kyllingproduksjonen, sier hun.
Hemmelig oppskriftSamarbeidet med Vestfoldmøllene har vært avgjørende i prosessen. De har bidratt med å finne råvarer og utvikle resepter som videre har blitt testet ut på kylling