AddToAny

Krangel om Instant Articles

Krangel om Instant Articles
BERGEN (Journalisten): Er det å samarbeide med Facebook å gå i seng med fienden? Aller Media og NRK mener det er dumt å ikke prøve. Schibsted er skeptisk.
Fredag møtte direktør for strategiske partnerskap Hildegunn Amanda Soldal i Aller Media til debatt med nettsjef Frank Gander i NRK og Head of Social Strategy Ehsan Fadakar i Schibsted. Programleder for debatten var VGTVs Mads A. Andersen.

Instant Articles: I seng med fienden? var navnet på debatten. Så er det det?

- Jeg legger meg bekymret og våkner bekymret - sammen med fienden. Størst verdi for NRK er de som bruker innholdet og vet at det er vår merkevare. Dillemmaet er om Facebook tar creden fra oss. Men vi kan ikke slutte å prøve nye ting fordi det finnes dillemmaer. Vi må se langt nok fram. Hvor tror vi verden går hen? Vil det på lang sikt bli problematisk eller klarer vi styre unna skjæret? Ting skjer fort, sier Gander.

Fadakar i Schibsted er kritisk til NRKs hyppige publisering på Facebook, og mener leserne kun ser innhold og at man ved bruk av Instant Articles risikerer å miste merkevaren sin. Han mener det er bedre å stå stille enn å gi gass.

- Jeg er redd vi gir fra oss en relasjon til leseren ved å bruke Facebook som kanal, sier han.

Hardt ut mot NRK

De utviklet seg fort en heftig debatt mellom NRK og Schibsted angående at allmennkringkasteren bruker Facebook i så stor grad som de gjør. Og Fadakar drar fram spørsmålet om ikke NRK kunne brukt en kommersiell medieaktør til samme formål de bruker Facebook til.

Gander var enig i at NRK kan bli proffere når det kommer til publisering i sosiale medier, men at man må ha i bakhodet at NRK har en stor produksjon, noe som gjenspeiler seg på Facebook. Han konkluderte også flere ganger i løpet av debatten hvor viktig det er å være der brukerne er, for så å vise dem veier tilbake til NRKs nettsider.

På spørsmål fra Fadakar om NRK kunne brukt en kommersiell aktør på samme måte som de bruker Facebook, svarte Gander:

- Hvis jeg får redaktøransvaret på hva som skal publiseres og avpubliserers samt brukerdata i revidert form og får bruke vår merkevare, så ja, da kan vi ta den diskusjonen. Men det betinger at vi tror vi treffer folk på den plattformen vi ikke treffer i dag.

Positivt

Soldal i Aller Media sa det har vært veldig positivt å teste ut Instant Articles i Dagbladet.

- Vi ville teste dette så tidlig som mulig. Vi ser ikke store utslag på endring av bruk eller tallene har ikke eksplodert eller sunket, men det kan være lovende på inntektsiden. Vi er nødt til å være der brukerne er. Facebook er en plass der vi kan få enda mer dekning og flere brukere. Vi må være der og lære, sier Soldal.

Det hun ser som en utfordring er at Facebook er umodne som samarbeidspartnere - og hun er klar på at ikke samme strategi funker for alle, men hun mener det er skummelt å bli sittende på gjerdet for lenge.

- Det går jo uansett begge veier. Fungerer det ikke, kan vi jo bare ut av det.

Finere med Instant?

Debattleder Andersen siterte deler av programmet:

Hvis du er på Facebook på mobilen og trykker på en instant article, popper den lynraskt opp og du kan begynne å lese med én gang. Designet er lekkert, videoene spiller av seg selv, leseopplevelsen er kort oppsummert fantastisk. Facebook har på rekordtid designet en nettavisløsning for mobil som er bedre enn alle andre nettaviser. Og nå tilbyr de den gratis til alle verdens mediehus.

- Hvorfor klarer ikke norske mediehus å komme opp med like fine løsninger? spurte han.

- Vi har vært flinke på lastetid her hjemme, og vi har ikke ignorert brukeropplevelsen, men vi har ikke vært gode nok. De tar det et steg lenger, og vi må gjøre det bedre, sier Soldal.

Fadakar på sin side mener det ikke har vært nødvendig for de nordiske mediehusene å lage bedre løsninger når internett er så raskt som det er.

Frank Gander (NRK), Hildegunn Amanda Soldal (Aller Media) og Ehsan Fadakar (Schibsted) møttes til debatt om Instant Articles. Her med debatt-moderator Mads. A. Andersen. Foto: Angelica Hagen

Les mer

Flere saker fra Journalisten

Patrick Reed går til sak mot NBC-eide Golf Channel og en av deres ansatte. Han mener han har blitt utsatt for ærekrenkelse i flere år.
Journalisten 17.08.2022
Dukket opp på video. - Syria nekter for å ha bortført eller for å holde amerikanske statsborgere fanget, heter det i en uttalelse fra utenriksdepartementet i landet.
Journalisten 17.08.2022
Høyt på åpen liste over politikkrelaterte annonser. Facebook i Norge har innkassert 43,7 millioner kroner på annonser om samfunnsproblemer, valg eller politikk det siste drøye året, ifølge sosialmediets egen oversikt.
Journalisten 17.08.2022
- Selvsagt ikke vrang vilje som ligger til grunn, sier Karianne Solbrække.
Journalisten 17.08.2022
Journalistyrket er ikke det samme som før digitaliseringen av avis, mener TV 2-profilen.
Journalisten 17.08.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt