Vi har klekking hver torsdag hele året. Det er tre ganger vi ikke klekker, og det er seks uker før jul og påske, pluss om sommeren. Dette er fordi det ikke er andeslakting i høytidene og et par uker i juli. Det går ganske jevnt, smiler Heidi, som møter oss i rugeriet på Torp gård.
Hun driver andeproduksjonen sammen med ektemannen Hans Edvard. I tillegg har de en fast ansatt avløser i drifta. Heidi har deltidsjobb ved siden av.
- Særlig i rugeriet er vi avhengige av å ha folk som er drilla på oppgavene. Hvis vi i det hele tatt skal få noe fri, må vi ha ansatte med kunnskap om driftsopplegget, det er ikke bare å steppe inn her som avløser på en dags varsel, forteller hun.
GÅRDSANDTorp gård var en av seks produsenter som i 1998 etablerte Norsk Kvalitetsand.
- Her på gården hadde vi et eldre grisehus som hadde stått tomt i flere år, etter at svigerfar ga seg med svineproduksjon. Jeg var ikke så interessert i å starte med gris, så da vi ble tipsa om at det kunne være muligheter for å starte opp med ender, var jeg veldig positiv, sier Heidi.
Norsk Kvalitetsand slakta i oppstarten sine ender hos Nortura, men etter hvert ble selskapet til det vi i dag kjenner som Gårdsand, og fikk eget slakteri og videreforedlingsanlegg. Hans Edvard og Heidi har fortsatt 12 prosent eierandel i Gårdsand. I dag går det 4 500 ender og cirka 15 000 kyllinger gjennom anlegget ukentlig.
- Etterspørselen etter and har bare økt de siste årene. Særlig andelårene er populære. Noen spøkte en gang med at ender burde hatt fire bein, sier hun smilende.
BYTTER PÅNår vi besøker rugeriet, skriver vi midten av februar. Eggene som står i de ulike rugemaskinene, kommer på dette tidspunktet ikke fra andehuset på gården, men fra den andre rugeeggprodusenten i systemet.
- Vi er to produsenter som har foreldredyr på skift. Annet hvert år har Anne og Per-Asbjørn Andvik eggleggerne, og påfølgende år er det vi som