Det er i underkant av 40 kalkunprodusenter i Norge, mot over 500 slaktekyllingprodusenter, og vi produserer under en tiendedel så mye kalkunkjøtt som kyllingkjøtt. Men alle de rundt 900 000 kalkunkyllingene i kommersiell produksjon kommer fra ett sted, og det er Baastad Kalkun i Trøgstad.
Det har vært kalkunproduksjon på gården siden 1950-tallet, da bestefaren til mannen til Anne Marie Løken satte inn de første kalkunene. Han drev også med produksjon av rugeegg og rugeri, i tillegg til avlsstasjon på kalkun. Men tidlig på 1990-tallet ble all norsk kalkunavl lagt ned, da det ble åpnet for import av avlsmateriale fra utlandet. Nå har Baastad Kalkun to rugeegghus i produksjon, og de driver et kalkunklekkeri der de også kjøper inn og klekker rugeegg fra to andre norske rugeeggprodusenter.
BESTILLES FRA ENGLANDAv de store slakteriene er det bare Nortura som slakter kalkun i Norge, så syklusen til Baastad Kalkun begynner med en prognose på livdyrbestilling fra Nortura. Deretter må Løken regne seg framover, for å finne ut hvor mange avlsdyr de må bestille fra Aviagen Turkeys i England, som leverer daggamle kyllinger hit til Norge.
- Når de daggamle kyllingene kommer, skal de rett i isolasjon i oppalshusene. Vi har kontrakt med tre produsenter, som har kyllingene gående til de er 29,5 uker gamle og klare for å settes i produksjon, forklarer Løken.
Etter at kalkunene er flyttet til rugeegghusene, går det 14 dager før de begynner å verpe, og de legger egg i 26 uker før de slaktes og syklusen starter på nytt. Kyllingene kommer kjønnssorterte fra England. Kalkunene som inngår i norsk kalkunoppdrett er hybrider, så hanene og hønene som settes inn i rugeeggproduksjon, er fra to forskjellige linjer.
Rundt sj


































































































