AddToAny

Klare til innsats på Utøya

Klare til innsats på Utøya
Ti år etter terroren på Utøya ser medlemmene i Norsk Folkehjelp Hadeland fram til årets AUF-leir. - Det som skjedde 22. juli 2011 vil alltid være en del av livet vårt, og ga oss som overlevde et helt spesielt bånd, sier Elin Skovly.
22. juli 2011 var åtte frivillige fra Norsk Folkehjelp Hadeland på Utøya for å drive førstehjelpstjenesten under AUF-leiren. Bare sju av dem kom tilbake. Hanne Fjalestad ble et av 69 ofre for den meningsløse massakren på øya.
Da gjerningsmannen begynte å skyte, barrikaderte Elin Skovly og mannen Guttorm seg sammen med Wenche Holmen, Hege Hermansen, Even Kleppen og Anna Fjalestad inne i skolestua sammen med 40 ungdommer. Alle som befant seg der overlevde. Hanne Fjalestad og Anne Berit Stavenes hadde blitt igjen i leiren for å trøste ungdommene etter meldingene om et bombeangrep i regjeringskvartalet.
Ti år etter har Appell truffet de sju overlevende for å få et tilbakeblikk.
- Noen dager føles det som et helt liv siden 2011, mens andre dager føles det som om det var i går. Det kommer helt an på dagsformen. Hvis jeg er sliten eller har en dårlig dag, skal det lite til før minnene trigges, sier Elin.
Hun og ektemannen Guttorm hadde mer enn 20 års erfaring som sanitetspersonell på Utøya før 2011.
- For meg er det slitsomt når for eksempel NRK stadig skal reklamere for sin podcaster om Utøya. Plutselig kommer lyden av skyting og radiosamband midt mellom to tv-programmer. Det kan være nok til at kvelden er ødelagt, sier han.
Elin har holdt seg unna det meste av filmer, tv-serier og artikler om terroren.
- Det eneste jeg har sett er NRK-serien «22. juli», og den så jeg lenge etter at den gikk på tv. Den handler om alt som skjedde andre steder enn på Utøya den dagen, og det var interessant å få et innblikk i, sier hun.

STERKE BÅND. Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS) har jevnlig intervjuet overlevende og pårørende siden terroren i 2011 for å kartlegge hvordan deres liv og helse har blitt påvirket. Mange rapportere
Gå til mediet

Flere saker fra Appell

Norsk Folkehjelp har samarbeidet med Jobbsjansen siden 2015. Vi har derfor spurt Jobbsjansen Stovner, Jobbsjansen Asker og Jobbsjansen Sagene, om hvorfor de valgte nettopp Kvinner Kan for sine deltakere.
Appell 28.09.2021
For likestillingen i Norge er det viktig at kvinners stemmer blir hørt og har sin naturlige plass i arbeidslivet, politikken og i samfunnet for øvrig. Vi er på god vei, men det gjelder ikke alle kvinner. Det er derfor vi i Norsk Folkehjelp engasjerer oss i arbeidet og kampen for et likestilt samfunn også for minoritetskvinnene. Like muligheter og rettigheter for alle skal ikke bare være ord.
Appell 28.09.2021
Jeg er leder for en katolsk kvinnegruppe. Jeg vil fortelle dere om dagene med «Joao». «Joao» var en bombe. Når noen sa at «Joao» hadde falt, visste vi at en bombe hadde eksplodert. Den massakrerte, og alt ble ødelagt. Min historie hendte på den tiden.
Appell 28.09.2021
Appell har tatt en prat med tre av de mange kvinnene som har vært viktige for utviklingen og gjennomføringen av Kvinner Kan-programmet - både internasjonalt og i vårt eget land. Felles for de tre er at de er mest opptatt av å understreke hva Kvinner Kan har betydd for dem, for kvinnene de har møtt på kursene, og for å stake ut en kvinnepolitisk kurs hjemme og ute.
Appell 28.09.2021
Kvinner Kan er eit av dei beste verktøya vi har for å få kvinner til å delta i politikk og samfunnsliv. Eg begynte å jobba i Norsk Folkehjelp i 1996 som distriktssekretær, som det heitte den gongen. Kvinner Kan-metodikken var eg godt kjent med, som ein av dei første instruktørane Arbeidarpartiet skulerte på slutten av 80-talet.
Appell 28.09.2021

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt