AddToAny

Kjemper seg ut av moderne slaveri

De har bodd og arbeidet på plantasjen i generasjoner. De bor isolert langt fra hovedveien i fattigslige boliger, uten strøm og rent vann. Jobben er beinhard, og de er utsatt for ulykker og skader. De har ikke tilgang til helsetjenester og skolevesen. Barna begynner å jobbe fra de er åtte år gamle. Arbeiderne på Furukawa-plantasjen i Ecuador lever som slaver i 2022.
Vi besøker to leirer i gåavstand til hverandre. Her bor 123 modige arbeidere som har gått til sak mot arbeidsgiveren, det japanske selskapet Furukawa, som dyrker abacá-palmer. Fibrene fra denne veksten i bananfamilien brukes blant annet i høykvalitetspapir, som pengesedler og kaffefilter, og i biler.
Arbeiderne krever nå eierskap til jorda de bor på og erstatning for årevis med utnytting og ødelagt helse. Totalt er det omtrent 1200 arbeidere på 32 Furukawa-plantasjer. Nå kontrollerer de 123 arbeiderne som har gjort opprør et område av plantasjen på 112 hektar.
En av arbeiderne er 55 år gamle Ségundo Arquimedes Ordoñes. Han tar oss med rundt i den ene leiren hvor det bor 30-40 mennesker. Boligene ligger på rekke i to avlange murhus, og hvert rom huser en familie på mellom to og åtte personer. Det er ikke innlagt strøm, vann eller sanitære fasiliteter. En platting med stråtak er fellesområde der de lager og spiser mat og holder møter. I skogkanten viser Ségundo oss en brønn som noen har donert til dem.
- Brønnen tørker ut om sommeren, da må vi hente vann fra elva - dårlig vann som gjør folk syke, forteller han.
I den andre leiren har de en dieselgenerator, mens her er de avhengige av diesellamper - som mest av alt minner om en molotovcocktail - som eneste lyskilde. De osende lampene gir mange helseplager og etterlater seg et tykt lag sot som gjør veggene innendørs helt sorte.

VERSTE TILFELLE AV MODERNE SLAVERI I LANDETS HISTORIE. Etter at den ecuadorianske ombudsmannen for menneskerettigheter i 2019 hadde besøkt plantasjen, publiserte han en knusende rapport om arbeidsog boforholdene der. 123 av 1200 arbeidere gikk til sak, og i 2021 vant de fram i retten. Furukawa ble dømt for å ha brutt arbeidernes menneskerettigheter, inkludert retten til et verdig liv, helse, personlig frihet og fravær a
Gå til mediet

Flere saker fra Appell

Den 55 år gamle laotiske bonden og husmoren Khambay Munloung hadde ikke i sine verste mareritt kunnet forestille seg at familien hennes i gud-hvem-vet hvor mange år hadde levd side om side med et livstruende eksplosiv.
Appell 12.04.2022
Helt siden Norsk Folkehjelp begynte å rydde landminer i Kambodsja i 1992 har problemet med klasebomber vært åpenbart.
Appell 12.04.2022
Krigen mot Ukraina viser at Norsk Folkehjelp har mye å bidra med på mange områder. Årets 1.
Appell 12.04.2022
- Folk på flukt, uansett hvor de kommer fra, som har rømt fra krig og konflikt trenger det meste. Vi må være profesjonelle i møtet med dem. Hvordan kan vi støtte dem på best mulig måte? Her må hele organisasjonen dra sammen. Vi må vise at Norsk Folkehjelp er til å stole på når krisa kommer til Norge.
Appell 12.04.2022
Bosnia-Hercegovina, 15. mai 1992: Borgerkrigen har pågått siden starten av april, og Sarajevo er under tung beleiring. Denne dagen skal den bosniske borgerkrigen også innta landets tredje største og mest multikulturelle by, Tuzla.
Appell 12.04.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt