AddToAny

Kjønnsbalansen blant nyansatte journalister i NRK kunne knapt vært jevnere: - Vi har kommet langt

Overvekt av nyansatte kvinnelige ledere. Journalisten har fått innsyn i tallene for interne og eksterne ansettelser i NRK fra 2019 til så langt i 2022. Ansettelsene gjelder journalister og redaksjonelle ledere i faste stillinger.
Totalt har NRK ansatt 144 journalister i faste stillinger siden 2019. Av dem er 73 kvinner og 71 menn. Det betyr en svært jevn kjønnsbalanse blant de nyansatte; henholdsvis 50,7 og 49,3 prosent.

- At vi fortsetter å treffe på så jevn prosent, både i disse tallene og i NRK totalt sett, er vi veldig glade for, sier organisasjonsdirektør Olav Hypher om kjønnsbalansen.

- Systematisk jobbing

Den jevne representasjonen beskrives av direktøren som et produkt av flere tiårs arbeid. På 80- og 90-tallet var kjønnsfordelingen en helt annen - ikke minst blant lederne, forteller han.

Organisasjonsdirektør i NRK, Olav Hypher. Foto: Ole Kaland / NRK

- Å være på dette punktet er et produkt av systematisk jobbing over tid, og etableringen av en kultur hvor folk nærmes instinktivt reagerer på skeivfordeling, sier Hypher.

Fra 2019 til så langt i 2022 har 38 journalister blitt fast ansatt internt i NRK. Av dem er 21 kvinner og 17 menn.

I samme periode har NRK hentet 106 journalister eksternt, hvor 52 er kvinner og 54 er menn.

- Lykkes med å få frem kvinner

I den samme perioden er det ansatt 35 redaksjonelle ledere i NRK. Blant dem er 22 kvinner og 13 menn - 63 prosent kvinner mot 37 prosent menn.

- NRK har generelt en høyere andel kvinnelige ledere enn menn, forklarer organisasjonsdirektøren, og legger til:

- Men når vi opererer med så lave tall som vi gjør her, som også er produktet av mange lokale ansettelser, blir det en bestemt skjevhet. Her er det viktig å se på tallene over tid - ikke fra år til år.

Hypher forteller videre at NRK har satset mye på å motivere kvinner til å bli ledere. Han sier han tviler på at de fleste så for seg dagens kjønnsfordeling, da det på 80-tallet ble opprettet et eget likestillingsutvalg i bedriften.

- Vi lykkes med å få frem dyktig interne kvinner, og med å skape en attraktiv arbeidsplass for eksterne som søker mot oss. Det har blitt en kultur for å gå lederveien blant mange av våre kvinnelige talenter.

Følger med på skjevheter

23 av 35 nyansatte redaksjonelle lederne er rekruttert internt, og 12 eksternt.

Av de 23 internt rekrutterte redaksjonelle lederne er 14 kvinner og 9 menn.

Av eksternt rekrutterte nye redaksjonelle ledere er det 8 kvinner og 4 menn.

- Vi skal selvfølgelig følge med på om vi over tid utvikler for stor skjevhet, men vi er langt unna å kunne konkludere med det, avslutter Hypher.

Image-text:

Andelen nyansatte kvinner og menn i NRK kunne nesten ikke vært jevnere blant journalistene, men blant de nyansatte redaksjonelle lederne er skjevheten større.

Foto: Marte Vike Arnesen

Les mer

Flere saker fra Journalisten

En gruppe journalister, blant dem en fra Norge, ble anholdt i Afghanistan da de dekket en kvinnedemonstrasjon, melder NRK.
Journalisten 14.08.2022
Angrepet på forfatteren Salman Rushdie hylles av flere iranske aviser med tilknytning til regimet i landet.
Journalisten 14.08.2022
Erling Braut Haalands rolle som ambassadør for Viaplay får presseveteran Trygve Aas Olsen til å reagere. Viaplay mener det går helt fint.
Journalisten 12.08.2022
Mangemillionær fra Sunnmøre har kjøpt ut Helge Lurås. Siden midten av juni har det vært flere endringer på eiersiden i Resett.
Journalisten 12.08.2022
Redaktør mener pressen må ønske kritiske blikk på Baneheia-dekningen velkommen.
Journalisten 12.08.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt