AddToAny

Kan matallergi hos barn forebygges?

Rundt 5 til 10 prosent av spedbarn og om lag 1,5 til 3 prosent av 4-åringer har dokumentert matallergi. I en klasse med 25 barn vil kanskje ett barn ha dokumentert allergi til en eller flere matvarer.
Barn med matallergi lærer seg å unngå matvaren, fordi maten kan utløse alt fra milde til livstruende reaksjoner. Det er ikke enkelt for et barn å ikke tåle det samme som andre, og å være redd for at mat kan være farlig.

Den beste, enkleste og billigste løsningen, er å unngå at matallergi utvikles. Dette har PreventADALL studien vist er mulig.

Hva er matallergi?

Immunsystemet er rigget for å håndtere alt som kommer inn i kroppen, og reagere på «farlige» inntrengere med tilpassede immunologiske reaksjoner. Matallergi er en kroppslig reaksjon på typisk proteiner i matvaren, som da kalles allergener. Klassisk matallergi skyldes antistoffer av typen immunglobulin E (s-IgE) rettet mot allergenet.

Funn av s-IgE mot allergener kalles allergisk sensibilisering og påvises ved blodprøver (s-IgE) og ved prikktest i huden til allergenet. Når barnet får i seg allergenet fanges dette opp av s-IgE som utløser den allergiske responsen. Reaksjonen oppstår vanligvis akutt innen minutter til et par timer etter inntak og kan variere fra lett munnkløe eller elveblest, oppkast og magesmerter til pustebesvær og påvirket sirkulasjon; anafylaksi (ofte kalt «allergisjokk»).

Det finnes også andre typer mat-intoleranse, som cøliaki med antistoffer mot gluten, intoleranse for kumelkproteiner som er typisk i spedbarnsperioden, og andre sjeldnere former for intoleranse. Denne bloggen handler først og fremst om klassisk IgE-mediert allergi.

Matallergi forutsetter at matvaren som barnet er sensibilisert for utløser en klinisk reaksjon. Det å være sensibilisert til en matvare i seg selv ikke er det samme som allergi. Mange har antistoffer mot ulike matvarer uten å reagere, og er følgelig ikke allergiske.

Toleranse er på sett og vis det motsatte av matallergi, der immunsystemet oppfatter matvaren som «ikke farlig», og matvaren kan spises uten risiko for reaksjoner.

En provokasjonsundersøkelse er gullstandard for å diagnostisere matallergi.

Dette gjøres ved at barnet starter med en svært liten dose av matvaren, og får gjentatte og økende doser inntil testen stoppes på grunn av reaksjoner (positiv test) eller fordi en maks-dose av matvaren ikke har gitt reaksjoner.

Slike undersøkelser gjøres vanligvis på en spesialisert sykehusavdeling, da risiko for al

Les mer

Flere saker fra forskning.no

Kjente og kjære hageplanter kan skape trøbbel på sikt. Mange tenker nok på lupinen når de hører ordet fremmedart. Lupinene kom til Norge som en vakker ...
forskning.no 28.09.2023
Amerikanske forskere har kartlagt på hvilke tidspunkt eiere til omplasserte hunder kan forvente at adferdsproblemene går over, og når de kan forventes ...
forskning.no 28.09.2023
- Bare det å si at ME ikke kan helbredes, gjør at pasientene blir usikre, stresset eller redde, og de mister naturlig nok håpet. Dette gir dårligere ...
forskning.no 28.09.2023
Havets dyp er like ubegripelig som universet. Det beviser nok en gang vinneren av Oceanopgraphic Magazines Ocean Photographer of the Year 2023. Se ...
forskning.no 28.09.2023
Etter mange års arbeid mener en forskergruppe å vise hvordan antimaterie påvirkes av tyngdekraften.
forskning.no 27.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt