AddToAny

Kan det bli slutt på nattarbeid for butikkansatte? Et utvalg starter arbeidet med å styrke ansattes vern mot nattarbeid

Butikkansatte jobber sene kvelder og netter. Nå kan det bli en endring. Et utvalg nedsatt av Stortinget skal vurdere om de ansatte i varehandelen trenger et sterkere vern mot arbeid etter klokka 21.
Nattarbeid - altså arbeid mellom klokka 21 og 06 - er ikke tillatt med mindre «arbeidets art gjør det nødvendig», ifølge arbeidsmiljøloven. Men dette gjelder ikke ansatte i varehandelen. Så lenge butikkene er åpne, er det ansatte på jobb. Nå kan det bli en forandring.

Ingrid Finboe Svendsen, tidligere direktør i Arbeidstilsynet, skal lede et utvalg som skal styrke vernet for ansatte som må arbeide om nettene.

Utvalget skal også vurdere alenearbeid.

- Det er et kjempeviktig arbeid. Natt- og alenearbeid kan være sårbart. Derfor er det viktig at ansatte i varehandelen får et tilstrekkelig vern, sier Finboe Svendsen til HK-Nytt.

Utvalgslederen ser ikke bort fra at arbeidsmiljøloven endres som følge av arbeidet i utvalget.

- Det er ikke urealistisk at også ansatte i varehandelen blir omfattet av arbeidsmiljølovens paragraf om nattarbeid. Det er arbeidsmiljøloven vi skal bruke som virkemiddel for å gi arbeidstakerne tilstrekkelig vern når de jobber om nettene og alene, sier hun.

Onsdag 7. juni hadde utvalget sitt første møte.

Kan gjelde flere enn butikkansatte

Forskningsstiftelsen Fafo skal på oppdrag fra Arbeids- og inkluderingsdepartementet undersøke omfanget av arbeid på kveld, natt og helg. Finboe Svendsen ser fram til Fafo-rapporten som leveres 10. oktober.

- Vi skal skaffe oss et godt kunnskapsgrunnlag, og ut fra det skal vi ta alle diskusjonene som ligger i mandatet og så skal vi komme fram til løsninger og eventuelt foreslå endringer i regelverket, sier utvalgslederen.

Utvalget skal møtes om lag en gang i måneden i tillegg til en todagers samling. Mandatet omfatter ansatte i varehandelen. Men løsningene kan gjelde flere.

- Våre forslag kan også få innvirkning på andre bransjer som bakeri og transport, sier Finboe Svendsen.

TENKE HØYT: - I dag har vi snakket om at det er viktig å være uenige og at for å komme fram til gode løsninger må si hva vi tenker, sier Ingrid Finboe Svendsen.

Leif Martin Kirknes

HK vil endrer arbeidsmiljøloven

Leder Christopher Beckham i Handel og Kontor (HK) er ett av medlemmene i utvalget.

- Jeg går inn i dette utvalgsarbeidet med et åpent sinn, sier han til HK-Nytt.

Men HK-lederen har også et klart mandat med seg. I HKs prinsipp- og handlingsprogram står det at forbundet krever at «ansatte i handelen blir omfattet av arbeidsmiljøloven § 10-11 om nattarbeid».

- Jeg håper jeg kan kvittere dette ut på HKs landsmøte i september til neste år, men jeg er ikke sikker på at jeg klarer det, sier han.

HK-lederen viser til at utvalget består av begge partene i arbeidslivet.

Representanter fra arbeidstakerne - Beckham fra HK og Trond Vegard Sæle fra Negotia - og fra arbeidsgiverne - Sigbjørn Mygland fra NHO Service og Handel og Astrid Flesland fra Virke - deltar i utvalget. I tillegg deltar forsker Martine Pedersen fra STAMI.

- Det blir veldig spennende. Jeg gleder meg til det neste året og utvalgsarbeidet. Det er berikende å delta i slike utvalg, sier Beckham.

Det er Astrid Flesland, leder tariff i Virke og medlem av utvalget, enig i.

- Dette er en god anledning til å få mer kunnskap om feltet, sier Flesland til HK-Nytt.

Utvalget skal levere sin rapport innen juni til neste år.

Fakta om arbeids- og åpningstid

Åpningstidsloven regulerte butikkenes åpningstider. Mellom klokka 21 og klokka 06 skulle butikkene være stengt.

Arbeidsmiljøloven henviste til åpningstidsloven.

Da åpningstidsloven ble opphevet i 2003, fjernet en samtidig begrensningene på nattarbeid for ansatte i detaljhandelen.

HK vil innføre nye begrensninger på nattarbeid for butikkansatte.

Paragraf 10-11 i arbeidsmiljøloven handler om nattarbeid. Den sier at arbeid mellom klokka 21 og 06 er nattarbeid. Det «er ikke tillatt med mindre arbeidets art gjør det nødvendig».

Arbeidet i utvalget kan føre til at også ansatte i varehandelen blir omfattet av arbeidsmiljølovens paragraf om nattarbeid.

Kilde: Fafo, Lovdata og HK

Image-text:

HELE UTVALGET: Martine Pedersen fra Statens Arbeidsmiljøinstitutt, Sigbjørn Mygland fra NHO Service og Handel, Astrid Flesland fra Virke, utvalgsleder Ingrid Finboe Svendsen, Christopher Beckham i HK og Trond Vegard Sæle i Negotia.

Leif Martin Kirknes

Gå til mediet

Flere saker fra HK-Nytt

Jeg har jobba med salg hele livet mitt, og den siste delen av karrieren min ville jeg jobbe med noe mer meningsfylt.
HK-Nytt 27.06.2024
HK-Nytt 27.06.2024
Historiker og Midtøsten-ekspert Marte Heian-Engdal hadde planlagt en helt annen bok enn denne. Men så kom de grufulle hendingene som Hamas sto bak i Israel 7. oktober i fjor, og det meste ble endret.
HK-Nytt 27.06.2024
Arv
HK-Nytt 27.06.2024
HK-Nytt 27.06.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt