AddToAny

- Kan bli veldig interessante, prinsipielle diskusjoner om hvordan brennbare tema blir framstilt fotografisk

- Kan bli veldig interessante, prinsipielle diskusjoner om hvordan brennbare tema blir framstilt fotografisk
Kim Nygård blir den første fotojournalisten i PFU på lenge.
Når de nye medlemmene i Pressens Faglige Utvalg (PFU) samles til høsten, er det også første gang, i hvert fall på mange år, at en fotojournalist sitter i utvalget.

Fotojournalist Kim Nygård i Adresseavisen er valgt inn som varamedlem, som representant for journalistene.

- Det er veldig ærefullt å bli spurt, og jeg synes det er utrolig bra at de har tenkt på å få inn en med fotojournalistisk bakgrunn, sier Nygård til Journalisten.

Journalisten kjenner ikke til andre fotojournalister som har hatt en plass rundt PFU-bordet, og det kan heller ikke PFU-rådgiver Ingrid Nergården Jordtveit komme på når vi spør henne - i hvert fall ikke siden 2010, da hun starta i jobben.

Sees på som viktig

Nygård gleder seg veldig til å ta fatt på sitt nye verv. Ut ifra alle gratulasjonene og lykkønskningene han har fått, opplever han at utvalget sees på som viktig, også utenfor mediebransjen. I Adresseavisen får han mye ut av å delta i de jevnlige presseetiske diskusjonene de har på fellesmøtene i redaksjonen, om det handler om bilder eller annet, sier han.

I PFU håper fotografen både å lære av de andre PFU-medlemmene og bidra med sin bakgrunn inn i diskusjonene. Han mener det er viktig at debattene om fotojournalistikk ikke blir altfor fokuserte på teknikk.

- Diskusjonen om manipulerte bilder står veldig sterkt, men jeg håper på en større diskusjon rundt arbeidsmetodikk, og hvordan vi forteller en historie med bilder, ikke bare om manipulering eller om bildene er tatt med telelinse eller ikke, sier han.

Folk opptatt av bilder

- Det kan bli veldig interessante, prinsipielle diskusjoner om hvordan brennbare tema blir framstilt fotografisk. Folk er veldig opptatt av det, fordi veldig mye av informasjonen de får gjennom mediene er gjennom bilder og video.

- Skulle fotojournalistene vært representert på fast basis i PFU?

- Nei, jeg vet ikke det, men jeg vet det er veldig mange fotojournalister som hadde gjort en veldig god jobb i PFU.

At fotografer oftere kommer tett på folk i hverdagen deres, tror Nygård gjør at de også har med seg et annet og viktig perspektiv. Selv har han jobba lenge med saken om vindmølleutbygging på Frøya, og har snakka mye med folk der om hvordan de opplever mediedekninga.

- Vi er mye ute og kommer veldig tett på folks følelser, og på hverdagen og dramatikken de opplever. Vi møter folk som kanskje havner i media for første gang. Det tror jeg har enn verdi.

Nygård har jobba som fotoavdelinga i Trondheims største avis i mange år, og har engasjert seg mye i det norske fotojournalistmiljøet. Blant annet gjennom Pressefotografenes Klubb (PK), og som leder av Trondheim Dokumentarfestival, som årlig samler fotografer, journalister, dokumentarister og andre til faglig påfyll og inspirasjon.

Sterkt miljø

At det er så mange som engasjerer seg frivillig i fotojournalistikkmiljøet, gjennom PK, festivaler og andre fora, mener han viser hvor sterkt miljøet er.

- Jeg opplever at vi i miljøet har veldig gode og grundige diskusjoner rundt etiske problemstillinger, men diskusjonene vi er i kan kanskje oppfattes litt lukka. De blir gjerne mellom oss kollegaer og i de foraene vi har, sier Nygård.

- Derfor er det viktig at fotojournalister også har en stemme i den offentlige debatten, som jo PFU i større grad er en del av.

Han vil gjerne ha mye mer offentlig debatt om fotojournalistikken, og er opptatt av at det er fotojournalister selv som må sørge for å ta ansvar for at dette skjer. Altså at fotojournalister selv bør bringe faglige og yrkesmessige diskusjoner opp i mediebransjen, og ikke bare diskutere seg imellom. For eksempel synes han det er positivt at flere fotojournalister nå engasjerer seg i Norsk Journalistlag.

- Det er viktig at fotojournalister tar ansvar i forskjellige roller, bidrar i offentligheten og at vi er der bestemmelsene blir tatt, sier Nygård, som også mener det er fotojournalisters oppgave å løfte debatten om bildet inn i redaksjonene.

- Vi kan ikke stå og kreve at andre gjør det. Det er jo vi som har den faglige kompetansen, vi som følger diskusjonen i andre land som vi kan ta til Norge, og vi som må løfte dette fram. Det mener jeg vi har en plikt til å gjøre.

Dette er PFU-medlemmene den kommende perioden:

Faste medlemmer:

Anne Weider Aasen, TV 2, leder

Ellen Ophaug, Fredriksstad Blad, nestleder

Stein Bjøntegård, NRK

Gunnar Kagge, Aftenposten

Nina Fjeldheim, Humanistskolen

Øyvind Kvalnes, BI

Kjell Arne Røvik, Universitetet i Tromsø

Varamedlemmer:

For redaktørene:

Frode Hansen, Dagbladet

Lars Helle, Stavanger Aftenblad

Tove Lie, Khrono

For journalistene:

Nina Hernæs, Sykepleien

Kim Nygård, Adresseavisen

Ådne Lunde, Bergens Tidende

For allmennheten:

Erik Schjenken, Næringslivets sikkerhetsorganisasjon

Ingrid Rosendorf Joys, Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn

Melissa Jocelyn Lesamana, Sørlandet Kunstmuseum

Ylva Lindberg, Norfund

Image-text:

Adresseavisen-fotograf Kim Nygård er valgt inn som varamedlem i Pressens Faglige Utvalg.

Arkivfoto: Kristine Lindebø

Les mer

Flere saker fra Journalisten

Spalten uttrykker skribentens egne synspunkter. «Gidske Olivia Anderson var ikke et ønsket barn.» Slik starter Alf Ole Ask og Elin Sørsdahls bok ...
Journalisten 28.09.2023
Amedia og Schibsted har signert en intensjonsavtale for å sikre videre distribusjon av papiraviser og pakker, seks dager i uken, i en så stor geografi ...
Journalisten 27.09.2023
Document brøt Vær varsom-plakatens punkt 4.3 om å vise respekt for menneskers egenart og etnisitet.
Journalisten 27.09.2023
Avisa Norge IDAG ble felt av Pressens Faglige Utvalg (PFU) da utvalget behandlet to klager mot samme artikkel i avisa under møtet onsdag 27. ...
Journalisten 27.09.2023
Avisa Nordland gikk fri i Pressens Faglige Utvalg (PFU) onsdag, etter å ha bli klaget inn av tre medlemmer av Rødt Bodø.
Journalisten 27.09.2023

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt