AddToAny

KA har systematisert høringssvarene

KA har systematisert høringssvarene
- Det som overrasket meg mest, var den store og entydige oppslutningen om kirkelig gravplassforvaltning, sier Øystein Dahle, direktør for avdeling kirke og samfunn i KA.
Samtidig med at høringssvarene for revisjon av tros- og livssynslovgivningen kom inn, gikk KA (Arbeidsgiverorganisasjon for kirkelige virksomheter) gjennom og systematiserte svarene. De fleste som svarte, var i all hovedsak positive til å fortsette med kirkelig gravplassforvaltning som normalordning. For gruppen andre tros- og livssynssamfunn, var kun Human-Etisk forbund sentralt, samt fire av deres lokallag, i mot dagens ordning.

- Det tror jeg skyldes at folk lokalt er pragmatiske til dette. De fleste kirkelige gravplassforvaltninger utfører jobben på en måte som skaper tillitt og som ikke er problematisk for de som ikke er del av Den norske kirke, mener Dahle.

Frykter overføring
Dahle er rimelig trygg på at dagens normalordning med kirkelig gravplassforvaltning består, siden den får lite kritikk. Kompliserte eiendomsforhold, der gravplassene ofte eies av kirka, er et annet argument for å beholde dagens ordning.
Han er mer usikker når det gjelder spørsmålet om fylkesmannen etter ensidig søknad fra kommunen, uten kirkas samtykke, kan overføre gravplassforvaltningen til kommunen.

- Dette er vi i mot. Gravplassforvaltning må planlegges etter et langsiktig perspektiv. Hvis kirka har ansvaret for gravplassene, men kan miste dette etter kommunens ønske, gir det uforutsigbarhet og usikkerhet både for de kirkelige fellesrådene og for de ansatte, sier han.

Offentlig ankeinstans
Det siste høringsspørsmålet som angikk gravplassene, er om bispedømmerådenes ansvar skal overføres til fylkesmennene. Her gikk kun bispedømmeråd, biskoper og Kirkerådet imot regjeringens forslag.

- Vi i KA er også enige i at fylkesmannen skal bli ankeinstans. Selv om gravplassforvaltning utføres av kirkelige fellesråd, er dette en offentlig oppgave. Dette blir tydeligere hvis ankeansvaret overføres til fylkesmennene, sier han.

Få kommunale svar
Etter at KA har gått gjennom høringsuttalelsene, er det en ting Dahle synes er skuffende: At så få kommuner har bidratt. Kun 15 prosent av kommunene har sendt inn høringssvar.

- Det at så få kommuner har sendt inn svar, kan tolkes som at de ikke er i mot dagens ordning. Hvis det var sterke meninger mot kirkelig gravplassforvaltning, regner jeg med at de hadde sagt fra. Men jeg skulle ønske at flere kommuner sendte inn høringssvar, sier Dahle.

FAKTA

Det kom inn 1423 høringsuttalelser på regjeringens forslag til revisjon av tros- og livssynslovgivningen. Tre av forslagene angår gravplassene:

1) Den lokale kirkes ansvar for gravplassdrift og - forvaltning skal videreføres som normalordning, jf. kap. 22 og forslag til endringer i gravferdsloven § 23.

96,1 prosent av fellesråd og menighetsråd svarte ja. 83,3 prosent av andre tros- og livssynssamfunn svarte ja. 7 av 10 kommuner svarte ja.

2) Fylkesmannen skal etter søknad fra kommunen kunne treffe vedtak om overføring av gravplassansvaret til kommunen, jf. kap. 22 og forslag til endringer i gravferdsloven § 23.

67,5 prosent av fellesråd og menighetsråd svarte nei. 63 prosent av andre tros- og livssynssamfunn svarte ja. 85,4 prosent av kommunene svarte ja.

3) Det ansvaret bispedømmerådene har etter gjeldende gravferdslov, skal overføres til enkelte fylkesmenn, jf. kap. 22 og forslag til endringer i gravferdsloven §§ 4, 21 og 24.

71,9 prosent av fellesråd og menighetsråd svarte ja. 100 prosent av andre tros- og livssynssamfunn svarte ja. 97,1 prosent av kommunene svarte ja.
Les opprinnelig artikkel

Flere saker fra Gravplassen

Meldingen var: «Styret har valgt å terminere avtalen med ditt firma, Svart på Kvitt».
Gravplassen 10.10.2022
Søppelet hoper seg opp på gravplassene i Narvik. Nå ønsker driftslederen at reglene skjerpes. (Foto: Torgeir Mathisen) Driftsleder, Torgeir Mathisen. (Foto: Privat)
Gravplassen 10.10.2022
Av gravplassloven § 21 følger det at gravplassmyndigheten fastsetter vedtektene for gravplasser. Vedtektene skal godkjennes av Statsforvalteren i Vestfold og Telemark før vedtektene kunngjøres og trer i kraft.
Gravplassen 10.10.2022
Gravplassen 10.10.2022
Hvert fjerde år arrangerer den nordiske foreningen for gravplasser og krematorier nordisk kongress. 14. - 16. september gikk arrangementet av stabelen i Tampere, Finland.
Gravplassen 10.10.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt