AddToAny

Johannes Sørhaug: Ønsker samarbeid for å styrke gravplassektoren

Johannes Sørhaug: Ønsker samarbeid for å styrke gravplassektoren
- Det virker som det er samlet større faglig tyngde i og rundt foreninga nå, sier Johannes Sørhaug, leder av styret i Norsk forening for gravplasskultur (NFG).
Det gikk ti år fra Sørhaug sist var leder i det som den gang het Norsk forening for kirkegårdskultur, til han igjen overtok ledervervet i styret høsten 2020. Han opplever at det er større engasjement og større trygghet på egen selvforståelse enn da han sist satt i styret. At dagens styre også har fått kompetanse fra landskapsarkitektene, ser han som en fordel.

Ønsker godt samarbeid med statsforvalteren
I januar i år, ble det opprettet en sentral gravplassmyndighet hos Statsforvalteren i Vestfold og Telemark. At gravplassektoren med det fikk samlet et større fagmiljø, mener han er bra, selv om han ikke ser bort fra at det kan bli noe overlapp mellom oppgaver som NFG gjør i dag, og det som statsforvalteren vil komme til å jobbe med.

- Jeg tror det er all grunn til å se forventningsfullt fram mot et tett og godt samarbeid, sier han.

Slike samarbeid med tilknytta fagmiljø, ser han som en styrke. Ikke minst trekker han fram samarbeidsavtalen foreninga allerede har med FAGUS, som verdifull.

Skal tilby nyttige kurs for alle
Å tilby gode faglige kurs, knyttet opp mot forvaltning og praktisk arbeid på gravplassene, blir fortsatt NFGs kjerneoppgaver i framtida. Enten man har sitt daglige virke oppå en gressklipper, foran en dataskjerm i et arkitektkontor, eller i et møterom i et fellesråd, skal foreninga tilby alle som jobber på og med gravplasser nyttige faglige inputs til sin arbeidshverdag, enten det er i den praktiske eller planmessige delen av gravplassektoren.

- Foreninga skal også påvirke utviklinga av gravplasskulturen i landet, og gjøre det i samarbeid med de gode fagmiljøene, sier Sørhaug.

Korona hindrer normal kursvirksomhet
Han tror framtida, med økt mobilitet vil utfordre oss i forhold til de etablerte gravskikkene. I mellomtida har korona, med redusert mobilitet, vært foreningas største utfordring. Kjernevirksomheten, å tilby større og mindre kurs med fysisk tilstedeværelse, har ikke kunnet blitt gjennomført som normalt.

- Det er ikke til å stikke under en stol at dette også går utover foreningas økonomi, siden overskudd fra arrangement er en viktig inntektskilde, sier styrelederen.

Gleder seg til å ansette vikar i Gravplassforeninga
En litt hyggeligere utfordring enn en verdensomspennende pandemi, er å finne vikar for rådgiver Maren Rønning, som for tida er i permisjon.
- Det beste ville vært å få en kopi av Maren, sier han med et smil.

Han håper på mange søkere til vikariatet, slik at rett kandidat kan velges fra et godt og bredt grunnlag.

- Jeg pleier å være helt åpen og uten for mye forutinntatthet når jeg skal være med på ansettelse, sier han som til daglig er kirkesjef i Porsgrunn.

Marens vikar får en variert arbeidsdag med faglige utfordringer relatert til prosjekt og aktiviteter, blant annet gjennomføringen av kurs og fagdager. Vedkommende får også drevet informasjonsarbeid gjennom fagbladet Gravplassen og nettsiden gravplassen.no.

- Jeg håper å kunne engasjere den som best svarer på de kriteriene vi har satt i annonsen, sier han.


"«Foreninga skal også påvirke utviklinga av gravplasskulturen i landet, og gjøre det i samarbeid med de gode fagmiljøene.»
(Johannes Sørhaug)"
Les opprinnelig artikkel

Flere saker fra Gravplassen

Nordisk kongress er møteplassen for gravplassansatte på tvers av landegrensene. Nordiske land har like utfordringer, men ulik kulturhistorisk bakgrunn å møte dem med. Annen synsvinkel på samme problem, kan gi kreative løsninger til egen arbeidsplass.
Gravplassen 27.06.2022
- Den døde som i en rottefelle, sier Henning Hammer (72).
Gravplassen 27.06.2022
- Kjører vi forbi noen pårørende ved en grav nå, får vi smil og tommel opp. Før kunne vi få sure blikk, sier Tore I. Rahm, driftsleder ved Skedsmo kirkegård utenfor Lillestrøm.
Gravplassen 27.06.2022
Endelig: Tradisjonelle fagdager. Nesten 200 personer fra hele landet og med stor interesse for gravplassektoren, benket seg sammen under årets fagdager i Oslo. Til et variert og spennende program.
Gravplassen 27.06.2022
Leserundersøkelsen som ble gjennomført i vår, viser at mottakerne av fagbladet finner relevant informasjon til stor nytte for sitt arbeid. Det de ønsker mer av er litt av alt.
Gravplassen 27.06.2022

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt