AddToAny

Jobb-blues kan gi et løft

Du har jobbet noen år, du vet hva du holder på med, det kan være helt OK eller bare sånn passe. Du står opp hver dag og går på jobben, på jobben, på jobben. Og ganske sakte kommer den snikende følelsen: Var dette det hele? Selve livet?
Jobb-blues kan dukke opp tidlig i karrieren, midtveis eller mot slutten. Den kan arte seg som en liten nedtur som varer en uke eller to - eller som en lengre, grå periode. Du kjeder deg, er rastløs og finleser jobbannonser. Bakom ligger en deprimerende tanke: Du burde ha satset på noe helt annet.

Ikke trekk den konklusjonen med en gang. Pust med magen, og si til deg selv: Dette er helt normalt. Å finne en jobb eller et arbeidsliv som passer våre ønsker og behov, er en av livets store utfordringer - og er ikke gjort en gang for alle.

Og kanskje skal det ikke heller være det. Du endrer deg. Verden endrer seg. Derfor er det både naturlig og nødvendig at du med jevne mellomrom spør deg selv: Er jeg der jeg ønsker å være? I dag, om tre år og om ti år?

Selvsagt er det en fordel om du stiller deg selv disse spørsmålene før du havner i jobb-blues. Ledere legger nemlig merke til medarbeidere som går fra å være motiverte og høyt presterende til den slappere varianten som kommer sent, går tidlig og åpenbart kjeder seg på avdelingsmøtet. Det inntrykket vil ikke bare påvirke dine muligheter der du er, men også lederens uttalelser om deg som referanse for fremtidige jobber.

Ideelt sett tar du grep om arbeidslivet ditt i god tid før du opplever hverdagene som kjedelige. Men livet er ikke ideelt. Jobb-blues kan bare plutselig komme - og må håndteres. Gjør du det på rette måten, kan mismotet faktisk gi deg et løft.

SETT AV TID Ta signalene om at du ikke har det bra, på alvor. Innse at følelser er et språk som prøver å fortelle deg noe. Sett av tid til å tenke gjennom arbeidslivet ditt.

VÆR ÆRLIG OG KONKRET Legg symptomene under lupen. Gjør et ærlig forsøk på å finne ut hvor det butter. Er det sjefen, lønnen eller arbeidsoppgavene det er noe galt med? Eller er du bare lei av å sitte i åpent landskap? Hva må til for at du skal bli mer tilfreds?

SKRIV DET NED Skriv ned symptomer og refleksjoner. Ta også med det du er fornøyd med. Vi glemmer lett alt som er bra, men det er en del av bildet. Sluttproduktet blir en tilstandsrapport om deg og jobben din. Bare ment for deg selv.

TILGI DEG SELV For mye tenking kan fort bli mye selvkritikk. Ikke pisk deg selv for valg du har tatt, eller sjanser du har latt gå fra deg. Vi er der vi er. Nå skal vi videre.

LEGG DET BORT Legg vekk tilstandsrapporten i minimum tre uker. Ta den frem igjen, og vurder: Stemmer det du har skrevet, med hvordan du opplever jobben din i dag?

LEGG DET BORT Legg vekk tilstandsrapporten i minimum tre uker. Ta den frem igjen, og vurder: Stemmer det du har skrevet, med hvordan du opplever jobben din i dag?

Kanskje var jobb-bluesen din bare et lite virus som nå er gått over. Du har det faktisk ganske bra der du er.

Eller kanskje har den festet seg, og det går mer og mer opp for deg at du må gjøre noe. Det kan være alt fra å ta en prat med lederen din og be om mer utfordrende arbeidsoppgaver, til å skifte jobb, videreutdanne deg eller starte for deg selv. Så fort du tar en avgjørelse, vil jobb-bluesen komme i bakgrunnen, og du blir opptatt av å få til det du har bestemt deg for.

Noen endringer vil kreve tid og energi for å gjennomføre. Husk bare at å ta grep om karrieren din er å ta grep om alle de hverdagene som utgjør livet ditt. Det er få prosjekter som er viktigere enn det. Lykke til!

Gå til mediet

Flere saker fra Magma

Magma 28.02.2024
Det er det store spørsmålet etter rapporten fra Klimautvalget 2050. Utvalget anbefaler full stans i leting etter olje og gass i nye områder. Men det blir ikke dagens regjering som vedtar en solnedgangsmelding for norsk petroleumssektor.
Magma 28.02.2024
Vinylplatene har for lengst gjenvunnet hylleplass i stua hos musikkelskerne. Nå er også CD-platene på vei tilbake inn i varmen, takket være Christer Falck og hans folkefinansiering.
Magma 28.02.2024
Digitaliseringen i offentlig sektor fører ofte med seg store IT-systemer som utvikles og driftes av mange team, ofte ved å benytte smidige utviklingsmetoder. I slike storskala settinger er god koordinering avgjørende på grunn av avhengigheter mellom teamene som kan senke farten og kvaliteten på leveransene.
Magma 28.02.2024
I dag gjennomføres stadig mer av IT-utviklingen i offentlig sektor ved hjelp av smidige (agile) metoder.
Magma 28.02.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt