AddToAny

Jernbanereformen - hva er viktig for at den lykkes?

I konkurranseutsetting er det krevende å gjøre gode bestillinger, poengterer artikkelforfatterne når de ser på faktorer som kan avgjøre om jernbanereformen vil gi ønskede resultater.
«Det finnes utallige eksempler hvor konkurranse enten ikke har vært det rette verktøyet eller hvor bestillingen ikke har vært god nok», skriver de.

Jernbanereformen har vært omdiskutert. Motstanderne har tatt til orde for at alle deler av norsk jernbane heller bør samles i ett stort selskap, som gjorde i Samferdsel tidligere i år. Forkjemperne viser til hvor mye som allerede er spart med konkurranseutsettingen - midler som kan gå til å investere mer i jernbanen - samtidig som tilbudet i deres øyne snarere blir bedre enn dårligere.

Konkurranseutsetting er et verktøy og ikke et mål i seg selv, og det er krevende å gjøre gode bestillinger.

Det finnes utallige eksempler hvor konkurranse enten ikke har vært det rette verktøyet eller hvor bestillingen ikke har vært god nok.

Dårlig bestilling har ledet til alt fra kostbare ekstrabestillinger til konkurser og brutte kontrakter med store konsekvenser for de reisende.

Vi vet ennå ikke hvilke erfaringer vi vil få med konkurranseutsetting av persontransport på jernbane i Norge, ettersom GoAhead først starter driften i desember 2019.

Det vi foreløpig vet, er at GoAhead og SJ - de to som vant anbudene for henholdsvis jernbanepakke sør og nord - har bundet seg til å drive et tilbud av høyere kvalitet til en betydelig lavere pris enn hva Vy (NSB frem til navneskiftet tidligere i år) har vært villig til å gjøre tidligere.

I denne artikkelen vil vi gå inn på noen viktige faktorer for om jernbanereformen kan lykkes i å få et bedre tilbud til lavere kostnader, samt en mer ryddig organisering og ansvarsdeling i jernbanesektoren.

Det er viktig å understreke at EUs fjerde jernbanepakke innebærer at anb

Les mer

Flere saker fra Samferdsel

I Danmark har rådgivningsselskapet Via Trafik tatt i bruk betegnelsen «Superfortau», og det foreslår at det betegnelsen står for, innføres i verktøykassen for fremme av gåing.
Samferdsel 25.05.2020
LITT AV HVERT: Mye gjenstår, eksempelvis innen kollektivtransporten, før Norge kan sies å være noenlunde i land med universell utforming av samfunnet, fremgår det av en statusrapport fra Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir).
Samferdsel 22.05.2020
LITT AV HVERT: En spørreundersøkelse der syklister i ni norske by- og tettstedsområder svarte, gir ifølge Statens vegvesen et godt grunnlag for etatens videre arbeid med å få flere til å sykle - og flere til å gå.
Samferdsel 20.05.2020
LITT AV HVERT: Et nytt norsk selskap - drevet frem av Miljøstiftelsen Bellona, energileverandøren Agder Energi og investoren Bjørn Rune Gjelsten - satser på en industrietablering for produksjon og internasjonalt salg av elbilbatterier,
Samferdsel 20.05.2020
LITT AV HVERT: Fylkespolitikerne i Vestland klarer ikke å enes om prioriteringen av Hordfast, brosambandet som er tenkt å forbinde Bergenshalvøyen med Stord og er et av de store prosjektene som skal gjøre Kyststamveien mellom Bergen og Stavanger
Samferdsel 19.05.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt