AddToAny

INNSKUDDSPENSJON - ARV ELLER PENSJON TIL ETTERLATTE?

INNSKUDDSPENSJON - ARV ELLER PENSJON TIL ETTERLATTE?
I forrige nummer av Magma hadde vi en artikkel om etterlattepensjoner. I denne artikkelen vurderes etterlattepensjon opp mot «arven» de etterlatte får dersom den som dør, hadde innskuddspensjon hos sin arbeidsgiver.
INNSKUDDSPENSJON ER en ren spareordning, i den forstand at dersom arbeidstakeren dør, vil de etterlatte få de verdiene som ligger i innskuddspensjonsordningen. Dette er i motsetning til ytelsespensjon eller hybridpensjon, hvor verdiene knyttet til alderspensjonen blir delt ut til forsikringskollektivet ved død.



REGELVERKET

Innskuddspensjonsloven § 7-7 regulerer hva som skal skje med pensjonskapitalen ved dødsfall. Pensjonskapitalen skal tilfalle arvinger, men ikke etter vanlige arveregler. Pensjonskapitalen skal benyttes som følger1:

1. Det utbetales barnepensjon på opptil 1 G2 til hvert barn til barnet er 21 år.

2. Dersom det ikke er tilstrekkelig kapital til å sikre 1 G til hvert barn til 21 år, kan antall utbetalingsår settes ned slik at årlig utbetaling blir på minst 20 prosent av G.

3. Dersom det er kapital igjen etter at det er beregnet barnepensjon til alle barna, eller det ikke finnes barn, går resten av kapitalen til etterlatt ektefelle og eller samboer.3 Også fraskilt ektefelle kan ha rett på kapital ut fra ekteskapslovgivningen. Ektefelle-/samboerpensjon skal utbetales i minst ti år. Dersom det finnes fraskilt ektefelle kan denne ha rett til kapitalen og pensjon før samboeren. 4. Dersom det ikke er barn under 21 år eller ektefelle eller samboer, går pensjonskapitalen til dødsboet som et engangsbeløp.



ARVEN ER AVHENGIG AV MANGE FAKTORER

I innskuddspensjon vil det som går til etterlatte ved død, være helt avhengig av hvor mye penger som er spart. Det betyr at det vil være forholdsvis lite penger dersom dødsfallet skjer tidlig i oppsparingsperioden, og relativt mye penger dersom dødsfallet skjer like før pensjonsuttak. Størrelsen på pensjonskapitalen vil naturligvis også avhenge av innskuddsprosenten, lønn og oppnådd avkastning.

I tabell 1 vises det eksempler på hva de etterlatte får i årlig pensjon ved dødsfall etter forskjellig tid i pensjonsordningen, forskjellig lønn og forskjellig avkastning.



Som det fremgår av tabellen, vil barna arve alt ved dødsfall ved 39 år, og ektefelle/samboer får ingen ting. Det vil ikke være nok kapital til at årlig pensjon blir lik 1 G for hvert barn i noen av disse eksemplene. I eksempelet med lønn på 5 G vil det ikke være utbetaling mer enn i ti år til hvert barn, og da vil utbetalingen være så vidt høyere enn 20 prosent av G. Det betyr at en fireåring kun får pensjon til han er 14 år.

Ved dødsfall ved 66 år vil ektefelle/samboer arve alt, og årlig pensjon utgjør i eksempelet med lønn på 8 G utgjør årlig pensjon 58 prosent av lønn som utbetales i ti år.

I tabellen er det også vist et eksempel der den avdøde ble med i innskuddspensjonsordningen som 55-åring og dør som 60-åring uten å etterlate barn under 21 år. Årlig pensjon til ektefelle/samboer blir da veldig mye lavere enn for en som har vært med i pensjonsordningen lenge.

Tabell 1 viser som sagt noe av spennet i muli
Gå til mediet

Flere saker fra Magma

Magma 28.02.2024
Det er det store spørsmålet etter rapporten fra Klimautvalget 2050. Utvalget anbefaler full stans i leting etter olje og gass i nye områder. Men det blir ikke dagens regjering som vedtar en solnedgangsmelding for norsk petroleumssektor.
Magma 28.02.2024
Vinylplatene har for lengst gjenvunnet hylleplass i stua hos musikkelskerne. Nå er også CD-platene på vei tilbake inn i varmen, takket være Christer Falck og hans folkefinansiering.
Magma 28.02.2024
Digitaliseringen i offentlig sektor fører ofte med seg store IT-systemer som utvikles og driftes av mange team, ofte ved å benytte smidige utviklingsmetoder. I slike storskala settinger er god koordinering avgjørende på grunn av avhengigheter mellom teamene som kan senke farten og kvaliteten på leveransene.
Magma 28.02.2024
I dag gjennomføres stadig mer av IT-utviklingen i offentlig sektor ved hjelp av smidige (agile) metoder.
Magma 28.02.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt