Mange melkeprodukter inneholder mettet fett, som er blitt knyttet til økning i nivåene av kolesterol i blodet. Høyt LDL-kolesterol er igjen blitt koblet til økt risiko for hjerte- og karsykdom.
Likevel har forskerne ikke funnet en klar sammenheng mellom melkeprodukter i kosten og hjertesykdom.
Noen studier har knyttet meieriprodukter til økt risiko for sykdom, mens andre har antydet ingen sammenheng eller en lavere risiko. Dette var bakgrunnen for at en gruppe forskere gjorde en ny studie av saken.
Brukte gammel studie
Vegard Lysne fra Haukeland Universitetssykehus og kollegaer fra Bergen, Oslo og Sverige har undersøkt data fra Vestnorsk B-vitaminstudie (WENBIT), som pågikk mellom 1999 og 2004.
Dette var en undersøkelse av personer med angina, altså smerter forårsaket av forsnevringer i hjertets kranspulsårer. Deltagerne var gjennomsnittlig 62 år, og de fleste var menn.
Da studien startet, fylte deltagerne ut et omfattende spørreskjema om livsstil og kosthold, inkludert forbruk av meieriprodukter. Og nå har Lysne og kollegaene tatt for seg informasjonen fra nesten 2.000 av disse deltagerne.
Forskerne har sammenlignet deltagernes kosthold med hvordan det faktisk gikk med helsa i årene etter undersøkelsen. De har lett etter mulige sammenhenger mellom melkeprodukter og tilfeller av hjerteinfarkt, slag, død som følge av hjertesykdom og død generelt.
Mer sykdom med mye melk, mindre med mye ost
Resultatene viser altså at det ikke ser ut til å være noen enkel kobling mellom meieriprodukter og hjertesykdom.
- Vi