AddToAny

Industrien trenger skogen som råstoff i det grønne skiftet

Industrien trenger skogen som råstoff i det grønne skiftet
Norsk industri vil trenge skogen både for å produsere bygg- og anlegg av massivtre og som innsatsfaktor i metallproduksjon.
Dette var hovedbudskapet fra store industriaktører som Veidekke Entreprenør og Elkem under et seminar om skogens muligheter i det grønne skiftet, under Arendalsuka.

Skogbrukets- og jordbrukets rolle i det grønne skiftet var satt på dagsorden med eget seminar under Arendalsuka, fredag 19. august. Under den skogfaglige fortalte to ledende norske industribedrifter om sine planer og mål om økt bruk av skog og tre som råstoff i sine produksjoner.

Sigbjørn Faanes i Veidekke mener det kan brukes mye mer massivtre i norske bygg, men at næringen må sørge for innpass i de største markedene for bolig- og næringsbygg dersom det virkelig skal bli et stort marked for massivtre.

Sigbjørn Faanes, er prosjekteringsleder i Veidekke Entreprenør AS og står blant annet bak utbyggingen av studentbyen Moholt i Trondheim. Veidekke, som er av både Norge og Nordens største entreprenører og eiendomsutviklere, har allerede gjennomført eller prosjektert og igangsatt sju store byggprosjekter i massivtre i Norge.

Disse prosjektene vil alene forbruke rundt 21.350 kubikkmeter med massivtre, fortalte Faanes.

Faanes mente potensialet for framtidig bruk av massivtre i byggenæringen er stort, men at næringen ikke har greid å etablere et fungerende marked for massivtre innenfor de store volumområdene for boligbygg og næringsbygg/kontorer.

Vi ser at massivtre i økende grad brukes på for eksempel studentboliger, barnehager og skoler, men de store volumene vil vi først få om vi får et gjennombrudd innenfor bolig- og næringsbyg

Les mer

Flere saker fra SKOG

Helt siden antikkens Hellas har folk brukt såkalte «ønskekvister» for å finne vann, mineraler og å spå om fremtiden. Møt Svein. Han er kvistgjenger.
SKOG 30.04.2024
Den første tiden etter planting kan være tøff for gran- og furuplanter. De må konkurrere hardt om vann og næring på flata, og er utsatt for skader. Vi testet om gjødsling gitt ved planting kan gi «starthjelp» i denne vanskelige fasen.
SKOG 30.04.2024
Det er en overdrivelse å si at gråor, Alnus incana, er et majestetisk tre. Men opp igjennom tidene har det likevel betydd mye, både rød farge, lett fottøy og ikke minst som kalender.
SKOG 30.04.2024
Utpå Nøtterøy finnes en rekke problemer ved at allmenheten faktisk går på tur. Dette irriterer villaeiere som finner på ulike ting for å ha strandsonen for seg selv.
SKOG 30.04.2024
For mange granplanter dør før de får etablert seg på hogstfeltet. Nå er det bevilget 20 millioner kroner til et fem og et halvt års prosjekt som skal kontrollere både plantenes vei fra skogplanteskolene til hogstfeltene og foryngelsesresultatet på flere hundre plantefelt.
SKOG 30.04.2024

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

magazines-image

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batmagasinet bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten gravplassen handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalisten juristkontakt khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport Kontekst lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sykepleien synkron tannhelsesekreteren Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt