AddToAny

Ikke bare blåbær

Ebba Wergeland (73) bruker fremdeles mye av tida si på arbeidsmedisin. Når hun ikke er på bærtur.
«Med melk, mye melk! »
Ebba Wergeland vil ha kaffe, og den skal være hvit. Fotografen henter styrkedråpene mens arbeidsmedisineren, forfatteren og samfunnsdebattanten setter seg til rette i kontorstolen. Hun unnskylder ikke, men forklarer det overfylte skrivebordet med at hun leverte et bokmanus kvelden i forveien. Boka skal handle om arbeidstidsordninger. Akkurat det har Wergeland lite av selv etter at hun ble pensjonist for tre år siden. Men 73-åringen jobber fortsatt.
- Du kaller det jobb, du, men jeg gjør bare det jeg synes er spennende og morsomt. Jeg kan styre tida mi sjøl, det er vel noe alle ønsker seg, sier hun.
Wergeland kommer og går som hun vil, hun bare låner et kontor på Statens arbeidsmiljøinstitutt. Her er det et miljø hun kjenner, gratis kaffe og et bibliotek hun drar nytte av.
- Du kunne ha ligget på ei solseng på solkysten?
- Ja, det kunne jeg, men det er ikke noe for meg. Jeg driver ikke med lønnsarbeid, nå får jeg pensjonen min og er fritatt for arbeidsplikt. Og så kan jeg gå på blåbærtur når jeg vil, smiler hun, og ser på skoa til fotografen.
- Jeg har nesten sånne sko, sier hun, og de blir enige om at de egner seg godt til å gå tur med.

Makta midt imot. Da Ebba Wergeland fremdeles hadde arbeidsplikt, var det i stillingen som overlege i Arbeidstilsynet. Det er her hun har vært ansatt i mesteparten av yrkeslivet sitt, og medlem i NTL. Selv om hun synes at ytringsfriheten er større som pensjonist enn som ansatt i Arbeidstilsynet, har Ebba Wergeland i hele sitt liv snakket mak
Les opprinnelig artikkel

Flere saker fra NJF-magasinet

Skal du lære noe om te og jernbane på Sri Lanka, kan du sette deg i et tog og nyte dagen.
NJF-magasinet 29.04.2020
Den siste valgrunden i Mali slutten av april ble preget av frykt da landet trosset den blodige konflikten med jihadister og en viruspandemi på vei inn.
NJF-magasinet 29.04.2020
I Flytoget jobber det om lag 300 lokførere, flytogverter og kundeveiledere. Som følge av passasjernedgang er de ansatte nå i gjennomsnitt permittert 60 prosent, skriver E24.
NJF-magasinet 29.04.2020
Samkjøring mellom parhestene Arbeiderpartiet og LO har vært et sentralt innslag i norsk politisk historie i det 20. århundre.
NJF-magasinet 29.04.2020
Norsk Jernbaneforbund (NJF) har fått nærmere 300 nye medlemmer i løpet av årets tre første måneder.
NJF-magasinet 29.04.2020

Nyhetsbrev

Lag ditt eget nyhetsbrev:

Mer om mediene i Fagpressen

advokatbladet agenda-316 allergi-i-praksis appell arbeidsmanden arkitektnytt arkitektur-n astmaallergi automatisering baker-og-konditor barnehageno batliv bedre-skole bioingenioren bistandsaktuelt blikkenslageren bobilverden bok-og-bibliotek bondebladet buskap byggfakta dagligvarehandelen demens-alderspsykiatri den-norske-tannlegeforenings-tidende diabetes diabetesforum din-horsel energiteknikk fagbladet farmasiliv finansfokus fjell-og-vidde fontene fontene-forskning forskerforum forskningno forskningsetikk forste-steg fotterapeuten fri-tanke frifagbevegelse fysioterapeuten golferenno gravplassen gullur handikapnytt helsefagarbeideren hk-nytt hold-pusten HRRnett hus-bolig i-skolen jakt-fiske journalen journalisten juristkontakt kampanje khrono kilden-kjonnsforskningno kjokkenskriveren kjottbransjen kommunal-rapport lo-aktuelt lo-finans lo-ingenior magasinet-for-fagorganiserte magma medier24 museumsnytt musikkultur natur-miljo nbs-nytt nettverk nff-magasinet njf-magasinet nnn-arbeideren norsk-landbruk norsk-skogbruk ntl-magasinet optikeren parat parat-stat politiforum posthornet psykisk-helse psykologiskno religionerno ren-mat samferdsel seilmagasinet seniorpolitikkno sikkerhet skog skolelederen sno-ski sykepleien synkron tannhelsesekreteren teknisk-ukeblad Tidsskrift for Norsk psykologforening traktor transit-magasin transportarbeideren uniforum universitetsavisa utdanning vare-veger vvs-aktuelt